Demirtaş'ın 'Seher' kitabına yasak

Demirtaş'ın 'Seher' kitabına yasak

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı 12 öyküden oluşan ‘Seher’ isimli kitabı Diyarbakır Cezaevi'ne alınmadı.

Edirne Cezaevi'nde tutukluluğu devam eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı 12 öyküden oluşan kitabı “Seher” “ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği” gerekçesiyle Diyarbakır Cezaevi'ne alınmadı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Deniz Tekin'in haberine göre; Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 2 Ekim’de Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edilen tutuklu DBP’li Hizan Belediye Eşbaşkanı İhsan Uğur’un yanında getirdiği ve aralarında Seher isimli öykü kitabının da bulunduğu 10 kitaba cezaevi idaresince el konuldu. Cezaevi Müdürü başkanlığında toplanan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, skandal bir karar vererek toplatma kararı bulunmayan 10 kitabı Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılında gönderdiği bir genelgeye dayandırarak, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere verilmemesi yönünde karar aldı. Yasaklanan kitaplar ise şöyle sıralandı: “Seher”, “Ben Frankfurt’ta Şoförken”, “Careke Ji Caran”, “Medeniyetler ve Şehirler”, “Vejin”, “Gülen Şoran”, “Görmek”, “Tarihin Tanığı Aras”, “Tanrı’nın Tarihi” ve “Heval Marcello”.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Kitaplarına el konulan İhsan Uğur’un avukatı Cihan Aydın, cezaevi idaresinin kitaplar için verdiği kararın yasaya aykırı olduğunu belirterek, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Aydın itiraz dilekçesinde, kitapların tutuklu ve hükümlülere verilmesinin yasaklanmasının, düşünce ve ifade özgürlüğü, Anayasa’ya, Ceza İnfaz Kanunu’na (CİK); Türkiye’nin imzaladığı Birleşmiş Milletler (BM) Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu belirterek, kararını kaldırılması talebinde bulundu.