Demirtaş yargılanmadan 'suçlu' ilan edildi

Demirtaş yargılanmadan 'suçlu' ilan edildi

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın, dönemin Başbakanı Davutoğlu’na “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılandığı davada skandal yaşandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre: Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’na “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada avukatın, Demirtaş’ın konuşma tarihinin düzeltilmesi istemi üzerine mahkeme hakimi bu değişikliği “suç tarihi” olarak zapta geçirdi. Avukatların itirazına hakim “silmiyorum, silmiyorum, silmiyorum” şeklinde cevap verirken, avukatların ısrarlı itirazlarıyla “suç tarihi” ibaresi, “filin gerçekleştiği tarih” olarak değiştirildi.

‘HERKES GÖRSÜN NE OLDUĞUNU’

 Duruşmayı HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP’li Erol Dora da takip ederken, mahkemeye direk katılmak isteyen Selahattin Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılmadı. Demirtaş’ın yerine konuşan yetkili, Demirtaş’ın duruşmaya direkt olarak müdahil olmak istediğini belirtti.

SEGBİS’in açılması esnasında mahkeme heyetinden yükselen “Herkes görsün ne olduğunu”  sözleri ise dikkatlerden kaçmadı.

'DAVA DÜŞÜRÜLMELİ'

Avukatlar, Demirtaş hakkında daha öncede aynı konuşmadan Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi ve Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesince birleştirilmiş olarak iki dosyanın bulunduğunu belirterek dava koşullarının oluşmadığı konusunda ısrar etti. Avukat Bilal Kalkan, “Yetkisiz olduğunuz apaçık ortada ve yetkisiz olduğunuzdan kaynaklı da davanın düşürülmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Olmayan bir fiilden dolayı bir iddianamenin hazırlandığını dile getiren Avukat Yıldız İrmek de şöyle dedi: "Bu şekilde bir iddianame tanzimi yerinde değildir. Bundan kaynaklıda düşme kararı verilmesi gerekir. Bu konuşma her nerede olursa olsun siyasetçilerin eleştirilerini içeren bir konuşmadır. Buda yasama dokunulmazlığını içeriyor. Bundan kaynaklı derhal düşürülmelidir. Aksi takdirde yetkisizlik kararı verilerek, Diyarbakır’a gönderilmesi gerekiyor.”