Demirtaş: Bölgeyi yıkan darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunun

Demirtaş: Bölgeyi yıkan darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunun

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. Darbe girişimine ilişkin sokağa çıkma yasakları uygulanan ve operasyon yapılan bölgelerdeki halka seslenen Demirtaş, “Bölgeyi yıkan darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunun” çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin de konuşan Demirtaş, sokağa çıkma yasakları uygulanan ve operasyon yapılan bölgelerdeki halka seslenerek, "Bölgeyi yıkan darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunun” çağrısı yaptı.

Demirtaş, 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirerek "Bir kokteyl darbe olduğu anlaşıyor. Tek başına cemaat midir değil midir şüpheli? İlk defa askeri darbe girişiminin arkasında siyasi olarak kim var belli değil? İddiamız şudur ki; iyi soruşturulursa AKP'nin içinde darbeyi desteklemiş, onlardan medet ummuş kişiler çıkacaktır. Ama hakikatli bir soruşturma lazım" dedi.

'EVLERİNİZİ YIKANLARA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN'

Selahattin Demirtaş, Güneydoğu'da operasyonların yapıldığı il ve ilçelerdeki vatandaşlardan darbe girişimine yönelik açılan tüm davalara müdahil olmasını isteyerek "Evlerinizi yıkan komutanlar onlardır. Onlar ve onların siyasi sorumlularına suç duyurusunda bulunun ve davalara müdahil olun diye çağrı yapıyoruz Cizre, Sur, Silopi'deki halka" diye konuştu.

YENİ ANAYASA: 'İSTERLERSE GELSİNLER' YAKLAŞIMI OLMASIN

Meclis grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, yeni Anayasa'nın yapılmasından yana olduklarını belirterek, "Ama böyle 'İsterlerse gelsinler' tarzında yaklaşımlar olmasın. HDP bu ülkenin ezilenlerinin temsilcisidir. Diğer 3 parti anlaşınca Türkiye'deki sorunların çözümü üzerine anlaşılmış olmuyor. Diğer 3 parti zaten her konuda anlaşıyor. Türkiye'de temel sorunların temsiliyeti ve çözüm yolunun partisi biziz. 'İsterlerse gelsinler' yaklaşımı olmasın. Bizler tabi ki yeni anayasanın yapılmasını, elbette ki içinde olmak istiyoruz. Ama bunun ilkelerini, koşullarını konuşarak istiyoruz. Buna kapalı değiliz" diye konuştu.

ULUDERE DOSYASININ YENİDEN AÇILMASI

Demirtaş, Uludere dosyasının yeniden açılacağının anımsatılması üzerine "Geçmişe doğru bütün dosyalar açılmalı. Siyasi, askeri sorumluları kimse ortaya çıkarılmalı. Orada büyük bir katliam yaşandı. Bir onbaşıya idari bir ceza bile verilmedi. Bunların hepsinin yeniden sorgulanması, soruşturulması lazım" ifadelerini kullandı.