DEBKAfile: Trump Riyad'da Arap NATO'sunu açıklayacak!

DEBKAfile: Trump Riyad'da Arap NATO'sunu açıklayacak!

DEBKAfile internet sitesi, Trump'ın Riyad'daki toplantıda Arap NATO'sunu kamuoyuna açıklayacağını iddia etti.

İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'a yakınlığı ile bilinen DEBKAfile internet sitesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Riyad'da gerçekleştirilecek toplantıda Arap NATO'sunu kamuoyuna açıklayacağını iddia etti.

Suudi Arabstan Kralı Salman Bin Abdülaziz'in 17 Arap ve İslam ülkesi liderine davetiyelerini gönderdiği ve 22 Mayıs’ta Riyad’da Trump’ın katılımıyla düzenlenecek olan toplantının davetlileri arasında,  Körfez İş Birliği Konseyi üyesi ülkelerin liderleri, Ürdün Kralı İkinci Abdullah, Fas Kralı Altıncı Muhammed, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, Tunus Cumhurbaşkanı El-Bacı Kaid El-Sebesi ve Irak Başbakanı Haydar El-İbadi de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu toplantıya katılıp katılmayacağının bugün Beyaz Saray’da Trump ile gerçekleşecek olan görüşmenin ardından belli olacağını hatırlatan DEBKAfile, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ise toplantıya katılım konusunda bir açıklama yapmadığını belirtti.

Söz konusu Arap NATO'sunun, ABD ile İsrail'in Ortadoğu'ya yönelik stratejilerine paralel olarak yapılandırılmasının planlandığı ve özellikle bölgede uzun süredir devam eden Sunni-Şii kutuplaşmasını ABD-İsral-Sunni ekseni lehine etkilemek amacı taşıdığı değerlendiriliyor.

Böyle bir askeri anlaşmanın hali hazırda IŞİD'e karşı süren mücadele üzerinden uluslararası güçlerin bölgedeki hegemonya gerilimlerini kızıştırması ve yeni çatışmalı alanları ortaya çıkarması mümkün görünüyor.