Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun'a 10 ay hapis cezası

Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun'a 10 ay hapis cezası

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun'a 'Soğandan MİT çıktı' başlıklı haberinden dolayı 10 ay ceza verildi.

Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri Canan Coşkun'un "Soğandan da MİT çıktı" başlıklı haberinden TCK 301. madde ile yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. 

Çoşkun’a "Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı" iddiasıyla 10 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 

'COŞKUN GAZETECİLİK GÖREVİNİ YAPTI'

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre, Coşkun'un avukatı Abbas Yalçın  Akçakale'de yakalan MİT TIR’larının ve olaya ilişkin hazırlanan iddianamenin de haber olduğuna değinerek, söz konusu haberin sanık tarafından dava dosyasına sunulan dilekçenin esas alınarak yapıldığını söyledi. Yalçın, Coşkun'un iddianamesini hazırlayan Savcı Murat İnam'ın ‘FETÖ’ üyesi olduğu iddiasıyla 2 kez müebbet ve onlarca yıl hapisle yargılanmasına ve HSYK'ya şikayet edilmesine rağmen hala görevinin başında olduğunu belirterek, “Savcı, 12 satırlık bir iddianame hazırlamış ve sadece başlığa bakarak haberin içeriğine bakmaksızın soğan ve MİT’in yan yana gelmesini hakaret unsuru saymış. İddianamede haber verme sınırlarının aşıldığına dair tek bir iddiada yok. Bu haber dava dosyasında yer alan dilekçeden yapılmış sıradan bir adli haberdir. Her gazeteci görevi gereği bunu yapmalıdır. Kamunun bilmesinde yarar olan bir husus haberleştirilmiş, müvekkilim de görevini yapmıştır. Beraatini talep ediyorum" dedi. 

10 AY HAPİS CEZASI

Kararını açıklayan mahkeme, suçun sabit olduğuna hükmetti. Mahkeme, meydana gelen neticenin ağırlığı ve kastın yoğunluğu gerekçesiyle yasada belirtilen 6 aylık ceza alt sınırından uzaklaşarak, Coşkun'a önce 1 yıl, ardından da takdiri indirim uygulayarak 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 

'MAHKEMELER GAZETECİLİK FAALİYETLERİNİ HEDEF ALIYOR'

Gazeteci Coşkun karara ilişkin, “Dosya sanıklarının MİT faaliyetiyle patlayıcıları soğanla kamufle edip IŞİD'e gönderdiklerini söylemesinin yanında 'Soğandan MİT çıktı' başlığı somut durumu anlatıyor. MİT'in bu faaliyetinin yanında haberde kullanılan başlık oldukça masum. MİT'in böyle bir faaliyetinin bulunup bulunmadığının sorgulanması gerekirken, mahkemeler dün olduğu gibi bugün de TCK 301. madde ile gazetecileri gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef alıyor” dedi.

 

DAHA FAZLA