Cumhuriyet davasında Akın Atalay'ın tutukluğuna devam kararı verildi

Cumhuriyet davasında Akın Atalay'ın tutukluğuna devam kararı verildi

Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının suçlama konusu yapıldığı davanın 7. duruşması Silivri Cezaevi’nde görüldü. Akın Atalay'ın tutukluğunun devamına karar verildi.

Tuğba Özer / Silivri

Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın 502 gündür tutuklu bulunduğu davanın 7. duruşması bugün Silivri Cezaevi’nde görüldü.


Güncelleme 18.29

Mahkeme ara kararında Akın Atalay'ın tutukluğuna devam kararı verdi. Bir sonraki duruşma 24-25-26-27 Nisan'da Silivri Cezaevi Kampüsü'nde gerçekleşecek.

Güncelleme 17.30

Ara karar için 30 dakika ara verildi.

Güncelleme 15.00

Mütalaasını açıklayan savcı "Terör örgütüne yardım" iddiasıyla Günseli Özatay, Turhan Günay, Emre İper, Bülent Yener’in beraati istedi.

Savcı Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay, Bülent Utku, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara Sınır, Mustafa Kemal Güngör, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya’nın ise “terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım suçlamasıyla” cezalandırılmasını talep etti. 

Emre İper’in attığı tweetler nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla cezalandırılması, Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise (jeans biri hesabı) ‘FETÖ yöneticiliği’ suçlamasıyla cezalandırılması mütalaa edildi.

Mütalaanın ardından duruşmaya 1 saat ara verildi. Aranın ardından duruşma savunmalarla devam edecek.


Güncelleme 13.30

Saat 11.00’de başlanan duruşma, savcının mütalaasını okumasıyla devam etti. 15 dakika ara veren savcı, aranın ardından mütalaayı okumaya devam edecek.


Güncelleme 10.30

Duruşma öncesi CHP Medya Komisyonu üyesi milletvekilleri adına Silivri Cezaevi önünde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Tuncay Özkan şunları söyledi:

“Silivri Cezaevi'nin önünde olmak arkadaşlarımla benim ne yazık ki kaderimiz. Biz artık bu kaderden, cezaevi mantığından kurtulmak istiyoruz. Adalet istiyoruz, özgürlük istiyoruz, mutluluk istiyoruz. Şu an duruşma salonunda olan dava aslında hakikatin yok edilme davasıdır. Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin yargılandığı bu dava ne yazık ki Türkiye'nin utanç davalarından biridir. Hakimin tanımlamasıyla geminin kaptanı gemiyi en son terk etmek üzere hala Silivri'de tutsaktır. Silivri'de yatmakta olan diğer politikacılar, gazeteciler için özgürlük istiyoruz. Bu utancın kaldırılmasını istiyoruz. Bu böyle devam ederse felaketimiz olacak. Konuşan, eleştiren herkesin hapse atılması Türkiye'yi toptan bir cezaevine dönüştürür. Bir an önce bu davaların sona ermesini, Akın arkadaşımızın da serbest bırakılmasını bekliyoruz.”


Duruşma, Silivri Cezaevi’nin karşısında bulunan salonda görülecek. Bugün görülecek duruşmada savcı davaya ilişkin mütalaasını açıklayacak.

Davanın bir önceki duruşmasında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve gazetenin muhabiri Ahmet Şık tahliye edilmişti.

Mahkeme başkanı Orkun Dağ, ara kararda Sabuncu’nun tahliyesini “Boğaz’ı görmeyi istiyormuş, gitsin görsün” sözleriyle, Şık’ın tahliyesini ise “Soner Yalçın dedi ki ‘Ahmet Şık’ın annesi ermiştir, onu üzmeyin” sözleriyle duyurmuştu. Atalay’ın tutukluluğun devamıyla ilgili de “Kaptan gemiyi en son terk eder” demişti.

[ih2]

EK SAVUNMA SÜRESİ VERİLMİŞTİ

Dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderilmesine karar veren mahkeme, Ahmet Şık ve gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper’e “örgüt propagandası” suçlamasıyla ek savunma hakkı verilmesine hükmetmişti.

DAHA FAZLA