Cumhuriyet davasında ara karar açıklandı

Cumhuriyet davasında ara karar açıklandı

Muhabir, yazar, çizer, yönetici ve avukatlarının "PKK, DHKP-C, FETÖ üyeliği" iddiasıyla yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının 5'inci gününde ara karar açıklandı.

11’i tutuklu 17 Cumhuriyet çalışanın "PKK, DHKP-C, FETÖ üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasının 5. oturumu bugün görüldü.

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet gazetesinin yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki dava, gözaltılardan 9 ay, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra Pazartesi günü başlamıştı. Gazete çalışanları iddianamenin hukuksuzluğunu gözler önüne seren çarpıcı savunmalar yapmıştı.

Gerek gazete çalışanlarının, gerekse avukatların savunmalarıyla iddiaların tek tek çürütüldüğü Cumhuriyet davasının dün yapılan 4. oturumunda, tüm gazete çalışanlarının savunmalarının tamamlanmasının ardından söz alan avukatları da hukuki olarak Cumhuriyet davasının absürdlüğünü anlattı.

Bugün saat 10.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan 5. oturumda ara karar verildi. Mahkeme 19.30'da açıkladığı ara kararında Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Kemal Güngör ve Turhan Günay'ın tahliyesine, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi.

CANLI BLOG


Güncelleme 19.30 - ARA KARAR AÇIKLANDI

Karar açıklandı:

Can Dündar ve İlhan Tanır hakındaki yakalama kararının devamına karar verildi.

Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Güney hakkında tahliye kararı verildi. Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Hakan Kara ve Ahmet Şık'ın tutukluluk hâlinin devamına karar verildi.

Ahmet Şık kararın açıklanmasından sonra tarihi konuşmasında, "Bugün burada çıkan karar diyor ki, 'size diz çöktüreceğiz.' Şunu bilsinler, bütün zorbalar, tetikçileri bütün kurumları ve kişileri ve alçak ve haysiyet yoksunları organize kötülük örgütünün bütün elemanları bilsinler...  Ben bugüne kadar sadece anne babamın elini öpmek için eğildim, bundan sonra da öyle olacak" dedi.

Güncelleme 19.20

Kararı açıklamak üzere heyet salona giriş yaptı.

Güncelleme 18.00

Mütalaanın ardından ise mahkemenin ara kararını açıklamak için 2 saat ara vereceği bildirildi. 

Güncelleme 17.50

Mütalaasını okuyan savcı, Turhan Günay, Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör’ün ve Bülent Utku’nun tahliyelerini talep ederken, diğerler Cumhuriyetçilerin tutukluklarının devamını istedi. Savcı; tutukluluğun devamı talebini "kuvvetli suç şüphesi, delillerin toplanmaması, delilleri karartma şüphesi"ne dayandırdı.

Savcılık Akin Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Hakan Karasinir, Ahmet Şık'ın tutukluluk halinin devamını istedi.

Savcı Ahmet Şık'ın savunması nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Güncelleme 17.45

Aranın ardından mütalaasını okuyan savcı vakıf işlemleri için bilirkişi incelemesi yapılsını istedi.

Günceleme 17.05

Avukatların savunmaları tamamlandı. Duruşmaya ara verildi. Yarım saatlik aranın ardından savcı mütalaasını açıklayacak.

Güncelleme 16.45

Avukatlar son beyanlarını sunuyorlar. Sonrasında savcı mütalaa verecek.

Güncelleme 16.30

Avukat Hasan Fehmi Demir devam ediyor:

(Yargıçlara hitaben) Aynı dili konuşuyoruz, buna rağmen anlaşamıyoruz. Sizin kanıt dediginiz şeyin biz belirti bile olmadığını söylüyoruz. Sizin kuvvetle şüphe dediğiniz şeyin biz düşük şüphe bile olmadığını düşünüyoruz. Umudu ayakta tutabilmek için konuşmak zorundayız. Arkadaşlarımızın özgürlüğünü sınırlayan kararların alınmamasını diliyoruz.

Avukat Demir savunmasını tamamladı.

Twitter'daki "Jeansbiri" adlı hesabın sahibinin avukatı söz aldı.

Güncelleme 16.10

Avukat Hasan Fehmi Demir söz aldı.

Demir: Bu dava hukuki bir süreç değildir. Bu duruma yabancı değiliz. Silivri yargılamalarında karşılaşmıştık. Soruşturulmaya karar verilen kişi hakkında emniyet ve atanmış savcının katkılarıyla medya algı operasyonuna başlıyor. Yargılananlar kamuoyu önünde itibarsızlaştırmak istendi.

Bu davalarda failin sosyal ilişkileriyle birlikte yaşamı ele alınıyor. 2 yıl önce yazdığı şeyler, attığı tweetler sanki dün söylenmiş gibi iddianemede yer alıyor.

Bu davada olmayan suç inşa edilmeye çalışılıyor. Bütün sanıklar o yüzden "benim suçum nedir" diye soruyor.Tümden gelim mantığından hareketle suç kurulur ve ceza yargılamarında olmayan bir şekilde karşınıza çıkar. Acaba Türkiye yargısı bütün bu olaylardan sonra kendine ders çıkarmış mıdır? Çünkü birçok savcı, hakim yargılandı bu süreçlerde... Cem Küçük denen tanık daha dün "bu davanın yargıcıyım" gibi ifadelerde bulunuyor ve arkadaşlarımızı infaz ediyor. Bu kişi nasıl tanık olarak ifade verebilir? Yargının yerine bugün Türkiye'de de kolluk merkeze gelmiştir. Savcı Murat İnam hiçbir dürüst yargılama ilkelerine bağlı kalmadan soruşturma yürütmüştür. Türk yargısi işbirliği yaparak müvekkillere tuzak kurmuştur. Sanıklar "suçumuzu verin" diye yalvarıyor, biz de size bize gerekçe verin diyoruz.

Güncelleme 16.00

Tahliye talep eden İlkiz: Verin hepsini gidelim. Ne zaman isterseniz gelirler yine. Sabuncu çok izin yaptı, Günay'ın daha fazla cezaevi anısı olmasın, Ahmet Şık da daha fazla cezaevini mesken tutmasın. Verin hepsini.

Güncelleme 15.20

Aranın ardından duruşma yeniden başladı.

Avukat Alp Selek söz aldı.

Selek: Vakıf yönetimi ile ilgili soruların sorulmasının anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bylok'çu birinin arama yapmasından suçlama yapılıyorsa gelen her telefonun savcılığa bildirilmesi gerekir. Böyle bir suçlama olamaz. Büyük bir dava ve haksızlık görüyorum.

Selek'in ardından Avukat Fikret İlkiz söz aldı.

BM İnsan Hakları Çalışma Grubu'nda keyfi tutuklamalara yönelik hazırlanan raporlar hakkında konuşan İlkiz: 181 ülke, yapılan BM denetim toplantılarında Türkiye'ye bu davayı sorabilir. Söz konusu keyfi tutuklamalar uluslararası alanlarda Türkiye'nin karşına getirilecektir. Bugün bir salonda görülen dava 2020 yılında BM'de önümüze getirilecek.

Güncelleme 14.00

Avukat Bahri Belen: 17/25 Aralığa kadar hizmet hareketi olan cemaat 15 Temmuz'da darbeci oldu. Bizim bildiğimiz iktidarın parçası olduğudur.                      

Belen: Tutuklama nedenlerinin arasında kaçma şüphesi var. Mustafa Kemal Güngör abisini hastaneye götürüyor. Polisin geldiğini söylediğinde hemen geliyor. Birçok müvekkil kendisi gidiyor ifadeye. Yani kaçma şüphesine ilişkin delil yoktur.                        

Avukat Belen: Can Dündar kaçmadı. Devlet onun canını koruyamayacağını söylediği için yurt dışına gitti.

Güncelleme 13.20

Avukat Aydın Demirci Güray Öz adına savunmasını yapmak üzere söz aldı.


Güncelleme 13.15 

Atalay Ahmet Şık'ın özgürlüğünü talep ederek savmasını bitirdi. 

Güncelleme 12.47

 Av. Can Atalayİfade Terörle Mücadele Şubesi'nde Savcı tarafından alındı.Yasak sorgu yöntemidir.Tutanakta imzası olmayan sivil biri ifadeyi takip etti. Tweetler meselesi en acı ve eğlenceli olanı.Aynı konuda Anadolu Adliyesi'nde 7 Kasım'da ifade verdik çıktık. Şikayetçi Antep'ten gazeteci.

Tipik bir Ahmet Şık sorgusu oldu ve tutukluluğa sevkten farklı bir gerekçe gösterildi .

Güncelleme 13.00

Atalay: Ahmet Şık'ın bu dosya kapsamında olmasının nedeni attığı bir tweet.       

Atalay: Şık'ın haberlerinde kamu düzenine yönelik tehdit oluşmadığını anlattık.                        

Suçun basın yayın yoluyla yapılmış olması tek başına tutuklama gerekçesi olabilir mi? Kuvvetli suç şüphesi, delilleri karartma şüphesi, kaçma şüphesi nerede?

Reyhanlı ile ilgili haberde kaçma şüphesi olduğu nasıl söylenebilir? Delil karartma nasıl mümkün olabilir?

Güncelleme 12.30

Ahmet Şık'ın avukatı Can Atalay söz aldı.

Av. Atalay: Şık'ın tutuklanma koşullarının oluşmadığını söylemek istiyorum. Herhangi bir savcı, hakim dosyaya ilk bakışta Şık'ın tutuklanmasının koşullarının oluşmadığını açıkça görür.

Duruşma 5 dakikalık aranın ardından avukat savunmalarıyla devam ediyor.

Güncelleme 12.20

Duruşmaya 5 dakika ara verildi.


Güncelleme 12.15

Avukat Yıldız İmrek müvekkili Musa Kart adına savunma yapmak üzere söz aldı.

İmrek: McCarthy yargılamarından çok daha hukuk dışı bir yerde duran bir yargılama yapılıyor.

İmrek: Yeterli şüphenin olmadığı ortadadır. Burada basın özgürlüğü yargılanıyor.

İmrek: 9 ay tutukluluk esasen peşin bir ceza olmuştur. Gazetecilerin özgürlüklerinin iade edilmesini talep ediyoruz.

Güncelleme 11.45

Av. Mehmet Tokuç savunma yapıyor:

Tokuç: Yargılanan gazeteci yok sözü kamu vicdanını rahatsız ediyor.Bu salonda gazeteciler gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanıyor.

Güncelleme 11.20
Av.Köksal Bayraktar savunma yapıyor.

-1903'te gazeteciler sansür heyetine gazete nüshalarını vermemiştir. Bu dava basın bayramının kutlanmasına vesile olsun.

-Basın Kanunu'nda yayın danışmanı yok dediniz. Yeni Basın Karunu 11. maddesi 'eser sahibi sorumludur' diyor. Ama iktidar mutlaka birilerini cezalandırmak istediği için sorumlu müdür yanına yayın müdürü vb. de eklemiş.

-Kadri Gürsel'in gazetedeki statüsü Basın Kanunu çerçevesinde belirlenmiştir ve serbest bir statüdür, sorumluluğu yoktur.

Avukat Köksal Bayraktar sözlerini tahliye talebi ile bitirdi.


Güncelleme 11.10

Av. Koyuncu savunmasına şöyle devam etti:

-iddianamede somut suçlama yok. Önce kendimizi suçlayıp sonra savunacağız.

-Müvekkil Vakıfta hiçbir zaman görev almamıştır.Yenigün Haber Ajansı'nda bir görevi yoktur. Basın Kanunu kapsamında suç duyurusu da yok. 

Gazetenin yayın politikası 2013'te değişti deniyor. Kadri Gürsel o dönem gazetede çalışmıyor.

-Buraya Norveç'ten gelmedik; adalet fışkırsın beklemiyoruz. Ama hiç değilse bir kırıntı bekliyoruz"

Güncelleme 10.55

Kadri Gürsel'in vekili Av. Ibrahim Koyuncu, "Biz Kadri Gürsel için konuşacağız, 'vakıf yöneticisi değildir' dediğimde diğer sanıklar yanlış anlamasın" diyerek sözlerine başladı.

Av. Ali Rıza Dizdar "Bu dosyada kişilerin özgürlüğünün kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir delil toplanmamıştır. Derhal beraat verilmeli" dedi. Mahkeme başkanı, derhal beraat koşullarının oluşmadığını, yargılamanın devamını gerektiren olgular olduğunu söyleyerek talebi reddetti.

Duruşma başladı. Cumhuriyet davasının 5. günü avukatların beyanları ile devam ediyor.


 

CUMHURİYET DAVASI'NDA 1. GÜN

Sansürün kaldırılışının yıldönümünde yüz karası dava: Cumhuriyet yargılanıyor!

 

 

CUMHURİYET DAVASI'NDA 2. GÜN

Siyasal İslama muhalif olduğumuz için yargılanıyoruz!

[ih2]

 

 

CUMHURİYET DAVASI'NDA 3. GÜN

Aradığınız örgüt siyasi parti kılığında ülkeyi yönetiyor!

[ih3]

 

 

CUMHURİYET DAVASI'NDA 4. GÜN

Gazetecilerin savunmaları tamamlandı: Bu iddinameyi reddediyoruz! (Tıklayınız...)