Cumhurbaşkanlığı seçiminde partiler üstü adaylığın bedeli 15 milyon lira!

Cumhurbaşkanlığı seçiminde partiler üstü adaylığın bedeli 15 milyon lira!

16 Nisan referandumunda hileyle geçirilen yeni seçim sisteminde, parti üyesi olmayan vatandaşlar ancak 100 bin imza toplayarak adayı olabiliyor. İmzalara noter şartı getirilmesi halinde adaylık maliyetinin 15 milyon lirayı bulabileceği belirtiliyor.

16 Nisan'daki hileli referandumla geçirilen yeni seçim sistemine göre, cumhurbaşkanlığına siyasi parti grupları ile en son genel seçimlerde toplam oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan siyasi partiler aday gösterebilecek. Bunun yanı sıra en az 100 bin seçmenden imza toplayan kişiler de aday olabilecek.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imzanın nasıl toplanacağı henüz netleşmiş değil. Cumhurbaşkanlığı adaylığında 100 bin imza için noter şartı aranması halinde 15 milyon liraya kadar masraf çıkabileceği belirtiliyor. 

Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre, bu konuda çalışma yapan kaynaklar, “Noter tarifelerinde bu spesifik işleme ilişkin bir kalem henüz yok. Buna benzer bazı işlemler için noterler 60 TL’ye kadar masraf çıkarıyor. Bu işlemin özelliği nedeniyle daha yüklü bir tarife söz konusu olabilir. Kişi başına en fazla 150 TL’ye kadar çıkabilir. Tabii, bunun altında bir fiyat da belirlenebilir” bilgisini veriyor.