Cumhurbaşkanı Erdoğan: Lozan'ı bize zafer diye yutturmaya kalkıştılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Lozan'ı bize zafer diye yutturmaya kalkıştılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 27. Muhtarlar toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştılar. Şöyle bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'la verdik.Oralar bizimdi" dedi.

Dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yapılan açıklamada OHAL'in uzatılmasının tavsiye edildiği belirtilmişti. OHAL hakkında konuşan Erdoğan "Dur bakalım, sabırlı ol belki 12 ay da yetmeyecek, OHAL'in uzatılmasını milletimin destekleyeceğine inanıyorum" dedi.

Erdoğan ayrıca OHAL'in uzatılması kararını muhtalara sordu.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine de değinen Erdoğan "Bunların cebine 3-5 kuruş para koy istediğiniz notu alırsınız" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"LOZAN'I BİZE ZAFER DİYE YUTTURMAYA KALKIŞTILAR!"

"Hem projenin gerisindeki siluetler, hem darbenin başarılı olması halinde eyleme geçirilecek plan itibariyle, bakın burası çok önemli,  1912'den 1923'e kadar kısa sürede 5'te bire düşen topraklarımızdan geri kalanın işgali teşebbüsüydü. Hani o çılgın Türkler diyorlar ya, benim milletim o millet. 15 Temmuz Türk milletinin ikinci bir Kurtuluş Savaşı'dır bunu böyle bilelim. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştılar. Şöyle bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'la verdik.Oralar bizimdi. Oralarda bizim hala camilerimiz var. Ama şu anda hala Ege'de kıta sahanlığı ne olacak diye konuşuyoruz. Hala bunun mücadelesini veriyoruz. İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Veremedikleri için bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu darbe başarılı olsaydı Sevr'i dahi arayacak noktada olurduk"

"ARAMIZA DARBE GİRİŞİMİNİN GİRECEĞİNİ DÜŞÜNMEMİŞTİM"

"Değerli kardeşlerim, sizlerle toplantılarımızı başlattığımız 2015'in ocak ayından bu yana özellikle şunu ifade ettim. Sizlerle bir araya gelmek, olayları yakınan takip etmek için bu buluşmalar çok önemli dedim. Ama aramıza bir darbe girişiminin  gireceğini hiç düşünmemiştim."

"BELKİ 12 AY DA YETMEYECEK"

"Kardeşlerim onun için üç aylık bir süreyle olağanüstü halin uzatılması Türkiye'nin yararınadır. Fransa'da ufak bir terör olayı oldu, 13-15 kişi öldü. Ya Türkiye'de demokratik rejime darbe girişimi oldu. 241 kişi şehit oldu, değerli kardeşlerim sadece birkaç telefon ötesinde maalesef böyle atlayıp anında buraya gelen lider yok. Ha bir iki bakan geldi, onları görmemezlikten gelemem. Sağ olsun Körfez'den başta Katar olmak üzere emir, Başbakan, Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı'ndan hepsinden öte emirin babası, çocuklarıyla birlikte geldiler bizimle bu sıkıntıyı paylaştılar. İşte Suud gibi vs. Kardeşlerim Fransa'da 3 ay artı 3 ay son olarak da 6 ay olmak üzere toplamda 1 yıl olağanüstü hal uygulandı. Dünyadan kimse Fransa'ya "Ya siz niye 1 yıl OHAL" ilan ettiniz diyor mu? Bazı bakan arkadaşlarımız "Artık bitse mi" diyor. "Olur mu" diyorum arkadaşlarıma dur bakalım ya, sabırlı ol belki 12 ay da yetmeyecek." 

"BEN KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARINI ÇOK SEVERİM"

"Eskiden beri siyasi saiklerle hareket ettiklerini bildiklerimiz kredi derecelendirme kuruluşları devreye girdi. Ben kredi derecelendirme kuruluşlarını çok severim. Onlar da beni sever. Bunlar sipariş üzerine not verir dedim. Bizim notumuzu düşürüverdiler. Düşürdüler de ne oldu? Hazine ihalalerinde beklentinin çok daha üzerinde ilgi oldu. İstediğiniz kadar düşürün, Türkiye'nin gerçeği bu değil. Bunların cebine üç beş kuruş para koy istediğini al. Bunlar böyle çalışır. "

"15 TEMMUZ TATİL OLACAK" 

"20 Aralık’ta inşallah Avrasya tünelini açıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarına tavsiyem buyursunlar gelsinler tünelden geçsinler.

Önümüzdeki sezon için çok daha ümitliyiz. Piyasada yaşanan durgunluğun ortadan kalkacağına inanıyorum.

15 Temmuz artık 'Demokrasi ve Özgürlükleri Anma Günü' olarak dün Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda hükümete tavsiye edilmiştir ve her 15 Temmuz artık şehitlerimizi, gazilerimizi anma günü olarak, o gün tatil edilecektir."