Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Moody's kararı politik ve Türkiye'ye saldırıların devamıdır

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Moody's kararı politik ve Türkiye'ye saldırıların devamıdır

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesi kararı ile ilgili olarak "Bu karar politiktir ve Türkiye'ye yönelik saldırıların devamıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in not indiriminin iktisadi saiklerle alınmış bir karar olmadığını söylereyek, "Bu karar politiktir ve Türkiye'ye yönelik saldırıların devamıdır." dedi. 



AA'nın haberine göre, Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesi kararı ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının tavırlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ertem, Moody's yetkilisinin geçen hafta içinde uluslararası bir ajansa yaptığı değerlendirmeden 2 gün sonra Türkiye'nin notunu düşürmesinin yatırımcıları güç durumda bıraktığını belirtti.

Ertem, sözlerine şöyle devam etti: 

"Moody's kararı yatırımcıları ters köşeye yatırdı. Moody's, olumlu açıklamalar yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD seyahati sonrası siyasi bir karar aldı. Bundan 3 yıl önce de Cumhurbaşkanımızın ABD seyahati sonrası not artırımı olmuştu. O dönemde Türkiye-ABD ilişkileri kapsamında iyileşme söz konusu idi. Şimdi Türkiye-ABD ilişkilerinde bir olumsuzluk yok. Ama ABD'nin Türkiye'nin bazı isteklerini anlamama gibi durumu var. Bunlar stratejik ortaklık kapsamında değerlendirilemeyecek duruş ve tavırlar. Türkiye'nin bütün bunları anlatma isteği var. Bunlardan ilki 15 Temmuz darbe girişiminin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapıldığı, FETÖ'nün terör örgütü olarak kabul edilmesi ve elebaşısının Türkiye'ye iade edilmesi. İkinci konu ise ülkemizin Suriye sınırının güvenli hale getirilmesi. ABD'nin YPG ve PYD terör örgütlerine desteğini kesmesidir.

ABD'nin kendi içerisinde duruş farklılıkları var. Örneğin, Pentagon başka bir şey, ABD Dışişleri Bakanlığı başka bir şey söylüyor. ABD içerisinde tutarsızlık gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak Türkiye'ye yönelik anlamsız, stratejik ortaklığa uymayan operasyonlar gözlemliyoruz. Moody's'in tavrı, bütün bu yanlış ve eksik bakışın bir bakıma ekonomik olarak ifade edilmesidir. Bu anlamda Moody's'in kararı subjektiftir. Moody's'in not indirme kararı, iktisadi saiklerle alınmış bir karar değildir. Bu karar politiktir ve Türkiye'ye yönelik saldırıların bir devamıdır."

DAHA FAZLA