Çocuklara bilim, tatil, gökyüzü…

Çocuklara bilim, tatil, gökyüzü…

Yaz tatiliyle birlikte çocuğu olan aileleri aldı bir telaş. Ne yapacak bu çocuk tatilde?

Özellikle büyükşehirlerde yaşayan ebeveynler tatil için çocuklarını, yaz okullarına, kurslara kayıt ettirdilerse şanslılar. Kurslarda neler yapılıyor, ne kadar faydalı gibi soruları bu noktada sorgulamıyorum.  Büyük şehirlerde yaşayan çocukların yaz okuluna alternatifi televizyon, tablet, bilgisayar üçlüsüne mahkûmiyet zira.  Her ikisini de onaylamayanlar ya da olamayanlar içinse çok güzel başka bir araç var; kitaplar.

Çocuk kitaplarındaki çeşitliliğe dikkat ediyor musunuz bilmiyorum. Yetişkin kitapları kadar hatta kimi zaman ondan daha çok çocuk kitaplarıyla geçiyor zamanım. Mini mini birlere öğretmenlik yaptığım ve kendi çocuğum da aynı yaşta olduğu için özellikle 6-7 yaş kuşağı için yayımlanan kitaplar konusunda algılarım hep açık.   Görebildiğim kadarıyla çok iyi kitaplar yayımlandığı gibi tamamen ticari kaygılarla, pedagojik herhangi bir nosyona sahip olmayan kitaplar da sürülüyor piyasaya. İçeriği geçtim yalnızca biçim olarak bile çocukların bu kitaplara maruz bırakılıyor oluşu can sıkıcı. Özenli kitap basan, çocuklar için ufuk açıcı ya da iyi vakit geçirici onlarca kitap ve çok güzel yayınevleri varken kötüye mecbur olmamak lazım. 

DOMİNGO YAYINEVİ VE GÜZEL KİTAPLARI

Bu ay sizlere güzel bir yayınevinin iki farklı kitabından bahsedeceğim. Çocuk kitabı klasmanında olmakla birlikte yetişkinlerin de okuduğunda keyif alabileceği kitaplar bunlar. Daha önce yine aynı yayınevinin İnsan Vücudu Tiyatrosu adlı kitabını da aynı coşkuyla okumuş ve tanıtmıştım. [i]

Yayınevinin bu yazıda önereceğim kitapları ise Bilim Tavşanı Şarlot ve Senin Muhteşem Esnek Beynin- Esnet Şekillendir adını taşıyor.

BİLİM TAVŞANI ŞARLOT

Calille Andros’un yazdığı,  Brianne Farley’in resimlediği Bilim Tavşanı Şarlot, Problem Çözme Becerisi alt/üst başlığıyla sunulmuş okuyucuya. Bilimsel Yöntemin; Soru, Varsayım, Deney, Gözlem ve Sonuç basamaklarını bir çocuğun anlaması için nasıl sadeleştirebilirsiniz? Bilim Tavşanı Şarlot bunu fazlasıyla gerçekleştirmiş. Kuru ve sıkıcı bir dil yerine esprili, merak uyandırıcı, akıl yürütmeye alan açan bir biçimde hem de. Kitabın resimleri de en az anlatılanlar kadar eğlenceli ve muzip. Çocuğunuzla ilkinde birlikte okursanız ortak zaman geçirmiş ve birlikte resimlerdeki komiklikleri bulmuş olursunuz. Yanında bilimsel yöntemin ana basamaklarını da konuşmuş olacaksınız. Şarlot’un büyük sorununu nasıl çözdüğünü öğrenirken çocuğunuza bir probleme nasıl yaklaşmak gerektiğini, onu nasıl çözebileceğini de anlatmış olursunuz.

SENİN MUHTEŞEM ESNEK BEYNİN – ESNET ŞEKİLLENDİR

Nöroheykeltraşlık sözcüğünü daha önce duydunuz mu? Amigdala peki? Beynimizin esneyebileceğini biliyor muydunuz?  Bunların hepsine benim cevabım “Hayır” oldu. İnsan her gün yeni bir sözcük, kavram öğrenmiyor. Hatta biz yetişkinler öğrenme konusunda biraz daha sınırlıyoruz kendimizi. Oysa beynimiz öyle değil. O her yerden bir şeyler öğrenmek için açık. Yeter ki biz isteyelim. Bu hafta okuduğum Senin Muhteşem Esnek Beynin adlı kitap bana yukarıda saydıklarımı ve onların dışında yeni, çarpıcı şeyler de öğretti. Dr JoAnn Deak tarafından yazılan ve Sarah Ackerley tarafından resimlenen kitap yine hem yetişkinler hem çocuklar için. İçindeki bilgiler de resimler de çok ilgi çekici. Doğrusu çizimleri mi içeriğini mi daha çok beğendim karar veremiyorum. Çizimlerdeki ana izlek metinle paralel giderken, aynı metinle ilişkili fakat “not alır gibi çizilmiş” baykuş ve farenin yorumlarına ve karakterlerine de bayıldım.

Her iki kitabın adı da kitap okumayı sevenlere, çocuk kitaplarına yakın duranlara içeriği refere ediyor zaten. O nedenle çocuklarınızı ve kendinizi bu güzel kitaplardan mahrum etmeyin diyerek bitiriyorum. Domingo Yayınevini de bu özenli ve bilimden yana kitaplarından dolayı kutluyorum.


KÜNYE: Bilim Tavşanı Şarlot, Camille Andros, Resimleyen: Brianne Farley, Çeviri: Hevdan Sönmez, Domingo Yayınevi, Mayıs 2017, 40 sayfa.

KÜNYE: Senin Muhteşem Esnek Beynin, Dr JoAnn Deak, Resimleyen: Sarah Ackerley, Çeviri: Çağlar Sunay, Domingo Yayınevi, Haziran 2017, 32 sayfa.

 

[i] http://kitapeki.com/bilim-adami-kitap-kurdu-ya-da-atom-muhendisleri/

DAHA FAZLA