Çocuk kitabında 15 Temmuz'u anlattılar: 'Uzun Aslan çakallara karşı!'

Çocuk kitabında 15 Temmuz'u anlattılar: 'Uzun Aslan çakallara karşı!'

Edam Yayınevi tarafından çıkarılan Ayhan Yavuz Açıkgöz imzalı “Uzun Aslan” adlı kitapta çocuklara 15 Temmuz darbe girişimi anlatıldı.

Ayhan Yavuz Açıkgöz adlı yazarın “Uzun Aslan” kitabında çocuklara 15 Temmuz anlatıldı. Çocuklar için yayımlanan resimli kitapta 15 Temmuz “Çakallar, bu duruma çok sinirlenmişler. Hemen yeni bir plan yapmaya başlamışlar. Uzun Aslan hakkında çeşitli iftiralar çıkarmışlar ve bunları orman halkı arasında yaymaya karar vermişler. Fakat orman sakinlerinin çoğu bu yalana inanmamış. Aslında planları diğer hayvanlardan da destek bulup bu isyanı büyütmekmiş. Fakat bu isyancı çakallara ve beraberindeki hayvanlara kimse katılmamış” ifadeleriyle aktarıldı.

Kitabın D&R'ın internet sitesinde yer alan tanıtım bülteninde ise "Güzel bir orman, mutlu bir halk, adil bir kral… Daha ne olsun! Fakat… Bu ses de ne? Çakallar mı uluyor? Bakalım çakallar ulumaya başlayınca ormanda neler olacak? 15 Temmuz’da yaşananları bir orman masalı içinde anlatan bu kitap, “Çocuklarımıza o geceyi nasıl anlatabiliriz?” sorusunun güzel bir cevabı" açıklaması yer aldı.

ERDOĞAN'A ÖVGÜ GEZİ'YE HAKARET

Kitabın bir bölümünde ise Gezi direnişine "gönderme" yapıldı. Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı başlayan ve tüm yurt geneline yayılan Haziran Direnişi, 15 Temmuz'a alet edilmeye çalışıldı. 

AKP-Fethullah Gülen cemaati işbirliği yok sayılarak hazırlanan kitapta yer alan bir bölümde şu ifadeler kullanıldı:

“Çakallar, bu duruma çok sinirlenmişler. Hemen yeni bir plan yapmaya başlamışlar. Uzun Aslan hakkında çeşitli iftiralar çıkarmışlar ve bunları orman halkı arasında yaymaya karar vermişler. Hırsızlık, adaletsizlik, yalancılık ve daha nice iftiralar atmışlar. Ayrıca ormanda büyük bir gösteri düzenlemişler. Bu gösteride çakallardan biri orman halkına seslenmiş:

- Sevgili orman halkı… Uzun Aslan ormandaki yeşillikleri yok edip kendisi için binalar ve saraylar yaptırıyor. Ağaçlarımızı kesiyor, yuvalarımızı dağıtıyor. Bu orman daha iyi yönetilebilir. Herkesi isyana davet ediyoruz. Krala haddini bildirelim! diye bağırmış.

Fakat orman sakinlerinin çoğu bu yalana inanmamış. Sadece birkaç hayvan bu iftiralara kanarak çakalların yanında yer almış. İftiracılar ve onlara kanan diğer hayvanlar her yeri yakıp yıkmışlar. Ormanın huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli olan orman koruyuculara karşı şiddet kullanmışlar. Aslında planları diğer hayvanlardan da destek bulup bu isyanı büyütmekmiş. Fakat bu isyancı çakallara ve beraberindeki hayvanlara kimse katılmamış. Orman koruyucular kısa sürede isyanı bastırmışlar. Sonra da isyana katılan hayvanları yakalamaya başlamışlar. Fakat çakallar gizlice kaçarak kendilerine katılan diğer hayvanları yalnız bırakmışlar.”

Kitaba çok sayıda sosyal medya kullanıcısı ebeveynden de tepki geldi. Aileler, "Biz çocuklarımıza böyle kitaplar almayız", "Çocuğuma 15 temmuzu niye anlatıyım?" ifadeleriyle tepkilerini paylaştı.