Cockburn’dan ‘Afrin' analizi: Rojava'nın geleceği pamuk ipliğine bağlı

Cockburn’dan ‘Afrin' analizi: Rojava'nın geleceği pamuk ipliğine bağlı

Patrick Cockburn, Türkiye’nin Afrin'e yönelik olarak başlattığı saldırının Suriyeli Kürtlerin siyasi geleceğini belirsiz hale getirdiğini yazdı.

Independent'ın Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, "Suriyeli Kürtlerin Rojava olarak adlandırdığı yarı bağımsız bölgenin geleceği pamuk ipliğine bağlı” değerlendirmesini yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Cockburn’un yazısından satır başları şöyle:

‘KRİZİ YARATAN ABD’NİN SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ DURUMU HAFİFE ALMASI OLDU’

“ABD 2014'te Kobani IŞİD kuşatması altındayken Kürtlerin yanında durdu.

Bölgesel aktörler, 'IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra ABD Kürtlere desteğe devam edip Türkiye'yi öfkelendirecek mi yoksa askeri danışmanlarını Suriye'den çekip YPG'yi kaderiyle baş başa mı bırakacak?' konusunu merak ediyordu.

"ABD hiçbir zaman Afrin'de askeri varlığı olmadığını, o bölgenin Rusya'nın denetim alanına girdiğini, Afrin'de Rus askeri danışmanların bulunduğunu söyledi. Ancak ne olursa olsun, Afrin'in düşmesi, ABD'nin Kürtleri savunmak istemediğinin ya da savunacak durumda olmadığının bir sinyali olacak algılanacaktır. Mevcut krizi yaratan da ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki durumu hafife alması oldu.

"Bu ayın başlarında ABD, büyük kısmını YPG'nin oluşturduğu 30.000 kişilik bir sınır güvenlik gücü oluşturulacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson açıklamanın Türkiye tarafından yanlış anlaşıldığını söyledi. Ancak Türkler, ABD'nin Suriye politikasının Kürt yanlısı bir biçimde şekillendiğini görerek hayal kırıklığına uğramıştı.

"Tillerson Türkiye ile ilişkileri toparlamaya çalışırken, ABD'nin öngörülebilir gelecekte Suriye'de 2.000 askeri danışman tutmaya devam edeceğini söyleyerek daha büyük bir krizin önünü açtı.

‘ERDOĞAN’I ÇİLEDEN ÇIKARDI’

"ABD askeri danışmanlarının ülkede tutulma amacı IŞİD'in yeniden güç kazanmasını önlemek ve belki de daha önemlisi Beşar Esad ile İran'ın pozisyonunu zayıflatmaktı.

"Tillerson her neyi amaçlamış olursa olsun, sözleri Suriyeli Kürtlere uzun vadeli bir askeri garanti mahiyeti taşıyordu.

"Bu uzun vadeli garanti Erdoğan'ı çileden çıkardı, Kürtlerin ABD ile tam bir işbirliği içine girdiğini düşünen Rusya , Suriye ve İran'ı kızdırdı.

‘KÜRTLER ABD’YE YAKINLAŞINCA RUSYA OPERASYONA KARŞI ÇIKMADI’

"Son kriz öncesinde Kürtler Rusya ve ABD arasında bir denge politikası güderek, sürekli Esad'ın düşmanı olarak kalmayacakları mesajını vermeye çalışıyorlardı.

"Rusya 200.000 nüfuslu Afrin'de güvenliğin sağlanmasına destek veriyordu. Afrin'de birliklerini bulunduruyor, Suriye'deki hava gücü ve hava savunma sistemleri sayesinde Moskova'nın izni olmadan Türkiye'den gelebilecek askeri adımları önlüyordu.

"Ancak Kürtlerin ABD'ye yakınlaşması üzerine Moskova'nın, Türklere Afrin'de düzenlenecek bir operasyona karşı çıkılmayacağı güvencesini verdiği ifade ediliyor.

"Bu sayede Türkiye Afrin'de hava gücünü kullanabildi.