Cizre’de öldürülen gazeteci Aktaş’a kendi ölüm haberiyle ilgili dava!

Cizre’de öldürülen gazeteci Aktaş’a kendi ölüm haberiyle ilgili dava!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Cizre’de öldürülen gazeteci Rohat Aktaş hakkında dava açtı.

Haber takibi için gittiği Cizre’de bulunduğu evin bombalanmasının ardından sığındığı bodrumda hayatını kaybeden Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında “Kendi ölüm haberini yaptığı” gerekçesiyle 7.5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Aktaş hakkında daha önce de öldürüldükten 4 ay sonra açılan davada yakalama kararı çıkarılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların yapıldığı döneminde Şırnak’ın Cizre ilçesinde haber takibi yaptığı sırada bulunduğu evin bombalanması ardından sığındığı bodrumda Şubat 2016’da öldürülen Azadiya Welat Gazetesi Eski Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında ölümünden sonra 6 Haziran 2016’da bir dava daha açtığı ortaya çıktı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 3 sayfalık iddianamede, KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin 3 ve 9 Şubat 2016 tarihleri arasında yayımlanan 7 sayısında “örgüt propagandası” yapıldığı ileri sürülerek Aktaş’ın 7 buçuk yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi. İddianamede, Aktaş’ın işlediği iddia edilen suç tarihi olarak 9 Şubat 2016 olarak gösterilirken, Aktaş yaşamını yitirmesine rağmen yargılanması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

HABERLER YİNE SUÇ DELİLİ OLDU!

İddianamede, gazetenin 7 sayısında yayımlanan 14 Kürtçe haber ve köşe yazısının Türkçe tercümesine yer verildi. Gazetenin sayılarında sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Cizre, Sur ve Yüksekova’da yaşanan hak ihlalleri ve çatışmalara ilişkin haberler iddianamede suç delili olarak gösterildi. İddianamede dikkat çeken suçlama ise, 9 Şubat 2016 tarihli sayıda Cizre’deki bodrumlarda 60 kişinin katledilmesine ilişkin yapılan haberle ilgili oldu. Haberlerde Aktaş’ın “örgüt propagandası” yaptığı ileri sürüldü. Ancak “örgüt propagandası” yaptığı iddia edilen haberde bodrumda yaşamını yitiren 60 kişi arasında Aktaş da bulunuyordu.

Evrensel’in haberine göre gazetelerde yer alan haberlerle ilgili şüpheli olarak Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aktaş’ın tespit edildiğini kaydeden savcı, Basın Kanunu kapsamında süreli eserlerde dava açma süresinin 4 ay olduğu, bu sürenin 15 Şubat 2016 tarihinde dolması nedeniyle Aktaş’ın savunmasının alınamadığını ifade etti. Aktaş’ın “örgüt propagandası” yaptığını iddia eden savcı, Aktaş’ın yargılamasının yapılarak cezalandırılmasını talep etti.

ÖLDÜKTEN 4 AY SONRA SAVCILIK DAVA AÇMIŞTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Azadiya Welat gazetesinin Kasım ve Aralık 2015’te yayınlanan 16 sayısında “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında yaşamını yitirdikten 4 ay sonra 7.5 yıl hapis istemiyle dava açmış, ifadeye gelmediği hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

DAHA FAZLA