Çin'den Trump'a Tayvan tepkisi

Çin'den Trump'a Tayvan tepkisi

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Tayvan ile ilgili yaptığı, “Tek Çin Politikası'nı pazarlık masasına götürebileceği” açıklamasına Çin’den tepki geldi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Tayvan ile ilgili yaptığı, “Tek Çin Politikası’nı pazarlık masasına götürebileceği” açıklamasına Çin’den tepki geldi.

Başkanlık koltuğuna 20 Ocak’ta oturacak olan ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Wall Street Journal’e verdiği, "Tek Çin Politikası da dahil birçok konunun Çin ile pazarlık masasına yatırılabileceğini, çözüm için Pekin'in para politikaları ve uluslararası ticaret konusundaki tavırlarının belirleyici olacağını" sözlerini içeren demecine tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, yaptığı açıklamada, “Dünyada sadece tek Çin var. Tayvan da Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır." ifadesini kullandı.

Bakanlığın resmi sitesinden yaptığı açıklamada Lu Kang, Pekin yönetiminin Çin halkını temsil eden tek meşru devlet olduğunu kaydederek, "Bu gerçeğin değiştirilemeyeceğini" ifade etti. Tek Çin Politikasının Çin-ABD ilişkilerinde siyasi temel teşkil ettiğini belirten Lu Washington’a ise, son derece hassas olan Tayvan sorununu iyi özümsemeleri ve bu meseleyi, iki ülke ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı gelişimine engel olacak duruma getirmekten kaçınmaları çağrısını yaptı. Tek Çin Politikası’nın müzakere konusu olamayacağını da ekleyen Lu Kang, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın verdikleri söze uyması gerektiğini ifade etti.

Çin, 1979’dan beri Pekin yönetimini Çin halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıma yönünde ABD’nin izlediği  politikayı Trump’ın eleştirmesinden sonra, durumdan kaygı duyduğunu belirtmişti.