Çin Başbakanı Li: ABD ile ticaret savaşı istemiyoruz

Çin Başbakanı Li: ABD ile ticaret savaşı istemiyoruz

Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin yönetiminin ABD ile bir ticaret savaşı istemediğini belirterek böylesi bir durumun hem iki ülkenin ticaretine, hem de uluslararası ticarete zarar vereceğini söyledi.

Çin Başbakanı Li, başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, Çin ile ABD arasındaki ticari ve siyasi ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu. Li, iki ülke ilişkilerinin "ABD"ye kimin başkan seçildiğine bakılmaksızın bazı dalgalı dönemler geçirmesine rağmen hep ilerleme kaydettiğini" söyleyerek, Pekin ve Washington"ın, bazı alanlardaki bölgesel ve küresel gelişmeleri farklı okuduğunu ancak tarafların bu farklılıkları yönetecek iradesi olduğunu ifade etti. 

Ticaret savaşının adalet getirmeyeceğini ve böyle bir durumun meydana gelmesi halinde iki tarafın da bundan zarar göreceğini öne süren Li, ticaret savaşının uluslararası ticaret ve finans sisteminin istikrarına da zarar vereceğini ifade ederek “Farklı yöntemlerimiz olabilir ama her ne farklılığımız olursa olsun oturup konuşarak ilgili konuda çözüm bulmak için birlikte çalışabiliriz.” dedi.

"ŞARTLARIN DEĞİŞMESİYLE 'TEK ÇİN POLİTİKASI' DEĞİŞEMEZ"

Çin ve ABD ilişkilerinin, Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğuna dayanan Tek Çin Politikası temeli üzerine kurulu olduğunun altını çizen Li, bu prensibin "şartların değişmesiyle değişemeyeceğini" savundu.

ABD Başkanı Donald Trump, seçildikten sonra Çin ile olan ticari ilişkilerin yapısını eleştirerek Pekin yönetiminin Washington ile ilişkilerinde hassas olduğu Tayvan meselesi hakkında "Tek Çin İlkesi"nin bu ülkeyle ticari avantaj sağlamak için müzakere konusu yapılabileceğini söylemişti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Trump"ın görevi devralmasının ardından ilk telefon görüşmesinde, Beyaz Saray"ın yeni dönemde de söz konusu prensibe bağlı kalacağı sözünü almıştı. (Milliyet)