Cihatçıların İdlib’deki çatışması Türkiye sınırına yayıldı: 65 ölü

Cihatçıların İdlib’deki çatışması Türkiye sınırına yayıldı: 65 ölü

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib eyaletinde, Ahrar'uş Şam ile El Kaide’nin Suriye’deki örgütü Heyet Tahrir-el Şam arasında çıkan çatışmalar Türkiye sınırına kadar yayıldı.

İdlib’deki cihatçılar arasındaki çatışmalar giderek artıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Türkiye sınırına dayanan çatışmalarda en az 65 kişinin öldüğü bildirdi.

Reuters'a konuşan, Suriye Hükümeti karşıtı bir kaynak Türkiye'nin desteklediği grupların Ahrar'uş Şam'a destek için El Bab el-Hava'dan Suriye tarafına geçtiğini söyledi.

Suriye’deki çatışmalarda adı sıkça dile getirilen Nureddin Zengi Tugayı ise bir açıklama ile Tahrir Şam’dan ayrılarak Ahrar-üş Şam saflarına geçtiğini duyurdu. Ancak bundan kısa bir süre sonra Nureddin Zengi’nin askeri kanadının bu kararı tanımadığı yönünde açıklama yapıldı.

İdlib 2012’de tamamen işgal edilmiş, 2013 yılında da Nusra Cephesi tarafından emirlik ilan edilmişti.

Suriye ordusunun aylar süren kuşatmanın ardından Halep'i kurtarmasının ardından burada bulunan cihatçılar El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin kontrolü altındaki İdlib'e geçmişti. AKP iktidarı da Kızılay ve cihatçılara yakınlığıyla bilinen İHH aracılığıyla İdlib'e geçen cihatçılar ve ailelerine Türkiye sınırında çadırkent kurmuştu.