Çiftçi Sen: Patates ithalatına ihtiyaç yok, aracılı sistem kalksın

Çiftçi Sen: Patates ithalatına ihtiyaç yok, aracılı sistem kalksın

AKP hükümeti Suriye'de operasyon yaptığı bölgelerden patates ithal etti; Çiftçi-Sen Türkiye'de aslında patates fazlası olduğu açıklamasını yaptı.

24 Haziran seçimleri sürecinde patates ve soğan fiyatlarının hızlı bir biçimde artması Türkiye’nin gündemine oturmuştu. AKP hükümeti Suriye'de operasyon yaptığı bölgelerden patates ithal etti; Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi Sen) Türkiye'de aslında patates fazlası olduğu açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz hafta patatesin fiyatı 6 liraya, soğanın fiyatı da 8 liraya kadar yükselince Ekonomi Bakanı, fiyatların “oynak” olduğunu ve ithalat yapılabileceğini söylemişti.

Zeybekci, 26 Haziran günü basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'nin Suriye'de operasyon yaptığı bölgeden ürün getirildiğini belirterek, "Bunun sonucu olarak şu anda pazarda patates fiyatlarının 2 lira civarına geldiğini görüyoruz” açıklaması yapmıştı. Zeybekci, Türkiye'nin toplam ihtiyacın yüzde 1'ine karşılık gelen yaklaşık 4 bin ton patates getirildiğini sözlerine eklemişti.

Bu gelişme üzerine Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi Sen) “soğan ve patates üretimimiz ve tüketimimize baktığımızda ithalatı gerektiren bir durum yok” açıklaması yaptı.

'RAKAMLARA GÖRE SOĞAN VE PATATES KITLIĞI YOK'

Çiftçi Sen’in verdiği rakamlar şöyle:

- Türkiye’nin soğan üretimi 2017 yılında 2.12 milyon ton. Nüfus ise 80 milyon 810 bin kişi. Kişi başı soğan tüketimi 23 kg/yıl. Üretim 26 kg/yıl. Yani üretim tüketimden fazla. Soğan fiyatlarının artmasını gerektiren bir yetmeme (kıtlık) hali yok.

- 2017 yılı patates üretimi 4,8 milyon ton. Kişi başı patates tüketimi 50 kg/yıl. Nüfus 80 milyon 810 bin kişi. Üretilen patatesi nüfusa oranladığımızda kişi başına 59,4 kg patates düşüyor. Bu verilere göre Türkiye’nin patates fazlası var; ithal edilmesini gerektiren bir durum yok.

'TÜRKİYE'NİN PATATES İTHAL ETMESİNİN ÜÇ NEDENİ'

Çiftçi Sen ellerindeki veriler ışığında Türkiye'nin herhangi bir patates kıtlığı olmadığını belirterek AKP'nin neden patates ithal ettiğine dikkat çekiyor.

Çiftçi Sen’e göre AKP'nin patates ithal etmesinin üç nedeni şöyle:

1-  Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) normlarına göre, kendine yeterli olduğun üründe dahi yüzde 5 oranında ithalat zorunluluğu var. 

2- Tüccar, çiftçiden çok düşük fiyata aldığı soğanı ve patatesi depoluyor, bekletiyor, fiyat bu yüzden yükseliyor. Fiyat yükseldiğinde satışa sunuyor.

3- Yaş meyve-sebze üretiminden, zincirin son halkası olan tüketiciye gelene kadar çok durak var. Bunlar; üretici, hal dışı tüccarlar, toptancı halinde faaliyet gösteren komisyoncu/tüccarlar, sevkiyatçılar ve perakendeciler, en sonunda ise tüketici yer alıyor.

'DTÖ TARIM VE GIDADAN ÇEKİLSİN'

AKP'nin patates ithal etmesinin en önemli sebebinin üreticinin aracıya bağımlı kılınması olduğunu belirten Çiftçi Sen, bunun üretici ve tüketici arasındaki zincirin uzamasına sebep olduğunu söyledi. Çiftçi Sen,"Zincirin her halkasında eklenen aracı kârı ve devletin vergisi, maliyetleri arttırıyor. Fiyatlar yükseldikçe yükseliyor. Tüketiciyi pahalı tüketmek zorunda bırakıyor." dedi.

Çiftçi Sen, tarım ürünlerindeki orantısız fiyat artışı sorununa bir dizi çözüm önererek, önlem alınmadığı takdirde “Bugün patates ve soğanda yaşadıklarımızı ilerde diğer ürünlerde de yaşamak zorunda kalırız" diye uyararak açıklamasına son verdi. Çİftçi Sen'in fiyat artışlarına ilişkin çözüm önerileri şöyle:

"- DTÖ tarım ve gıdadan çekilsin.

 - Aracılı sistem kalksın.

 - Her türlü aracıyı aradan çıkarabilen, üretici ile tüketiciyi örgütleri aracılığıyla doğrudan buluşturan kooperatifler kurulsun."

 

 

DAHA FAZLA