CHP’li belediyeden skandal taşeron dayatması: Tüm haklarınızdan vazgeçin

CHP’li belediyeden skandal taşeron dayatması: Tüm haklarınızdan vazgeçin

CHP’li belediye kadro başvurusu yapan taşeron işçilerden tüm haklarından vazgeçmelerini isteyen feragatnameyi imzalamalarını istedi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

CHP’li Avcılar Belediyesi, son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen taşeron işçilere kadro düzenlemesindeki skandal uygulamayla gündemde.

AKP’nin 696 No’lu KHK ile tepeden inme bir şekilde çalışma yaşamına soktuğu “taşerona kadro” düzenlemesinin detayları belli olmuş, işçilerin kadroya geçebilmeleri için tüm haklarından ve idareye karşı açtığı davalardan vazgeçme şartı koşulduğu ortaya çıkmıştı. Çalışma yaşamı camiasından iktidarın söz konusu taşeron düzenlemesine karşı tepkiler sürerken, CHP’li Avcılar Belediyesi’nden, hükümetin işçilerin hak ve alacaklarından vazgeçmesini öngören emek düşmanı hukuksuz KHK maddesini devreye sokan bir haber geldi.

KADRO İÇİN HAKLARINDAN VAZGEÇMELERİ İSTENDİ

Belediye, işçilerden tüm hak ve alacaklarından ve idareye karşı açtığı tüm davalardan feragat etmesini isteyen belgeyi imzalamalarını istedi. Aralarında uzun yıllara dayalı tazminat hakları bulunan işçilerin de olduğu taşeron emekçileri, söz konusu belgeyi imzalaması durumunda tüm haklarından vazgeçmiş oluyor. İmzalar atıldıktan sonra da işçilere kadro verilip verilmeyeceğinin garantisi bulunmazken, herhangi bir pürüz durumunda sorumluluk da yine belgede işçiye yükleniyor.

CHP’Lİ SÜSLÜ SKANDAL DAYATMAYI ELEŞTİRMİŞTİ

Öte yandan CHP PM Üyesi Hüsnü Süslü Twitter hesabından yaptığı açıklamada taşeron düzenlemesindeki skandal şartı eleştirmişti. Çıkarılan KHK’yı fırsat bilen kamu idareleri, belediyeler ve taşeron firmaların, işçilere tüm haklarından vazgeçtiklerine dair feragatname imzalatmaya çalıştıklarına dikkat çekerek eleştiren Süslü şu açıklamaları yapmıştı:

"Taşeron işçilere kadro iddiasıyla AKP'nin meclisten kaçırarak KHK ile gerçekleştirdiği taşeron işçilerin başvuruları bugünden itibaren başladı. Fakat işçileri bekleyen ciddi bir tehlike var!

KHK’yı fırsat bilen kamu idareleri, belediyeler ve taşeron firmalar, işçilere tüm haklarından vazgeçtiklerine dair feragatname imzalatmaya çalışıyor. KHK’da geçen feragatname işçilerin kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi haklarını kapsamadığı gibi, işçilerin böyle bir belgeye imza atma zorunluluğu da bulunmuyor.

696 sayılı KHK’nin 127. maddesinde hem merkezi idarelerdeki taşeronlarda çalışan ve kadroya geçirilecek işçiler için hem de yerel yönetimlerdeki taşeronlarda çalışan ve şirketlere geçirilecek işçiler için iki özel koşul bulunuyor. 

Birinci koşul, “Bu kapsamda çalıştırılmasına ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunmak.

İkinci koşul ise, “En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek."

CHP’li Süslü’nün eleştirdiği düzenlemeyi CHP’li bir belediyenin işçilere hukuksuzca uygulamaya çalışması ise dikkate değer.