CHP'li Altıok '15 bin civarında öğretmen ve memurun ihraç edileceği' iddialarını Meclis'e taşıdı

CHP'li Altıok '15 bin civarında öğretmen ve memurun ihraç edileceği' iddialarını Meclis'e taşıdı

CHP’li Zeynep Altıok “10  - 15 bin civarında memurun/öğretmenin KHK ile ihraç edileceği bilgisi doğru mudur?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, KESK ve Eğitim Sen’e yönelik ihraçlar, açığa almalar, sürgünler ve keyfi uygulamaları Meclis gündemine taşıdı. 

Altıok, 10 - 15 bin aralığında değişen memurun yeniden ihraç edileceği haberlerinin hükümete yakın medya aracılığıyla servis edildiğini belirtti.

İhraç edilen öğretmenlerin, ihraçlarına neden olan somut, hukuka uygun delillerin ve gerekçelerin neler olduğunu soran Altıok, Kahramanmaraş’taki Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin yüzde 10’unun ihraç edildiğini, bunun çok yüksek bir oran olduğunu ve burada Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkez yöneticilerinin, taşra teşkilatındaki yöneticileri tarafından bilinçli olarak yanlış yönlendirilmiş olabileceğini belirtti. 

Altıok Bakan Yılmaz’a “Başta Kahramanmaraş olmak üzere tüm Türkiye’de ihraç edilen Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerini yeniden incelemeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti. 

29 Aralık 2015 iş bırakma eylemleri soruşturmaları çerçevesinde İzmir’de çok sayıda öğretmenin sürgün edildiğini de gündeme getiren Altıok, hakkında darbe soruşturması yürütülmeyen Eğitim Sen üyelerine keyfi bir biçimde konan yurtdışı yasağını da sordu. 

‘KAHRAMANMARAŞ’TA EĞİTİM EMEKÇİSİ KIYIMI YAŞANDI’

Altıok soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“115 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL ile birlikte yayımlanan KHK’larla bugüne kadar 826’sı Eğitim Sen üyesi öğretmenler, memurlar ve akademisyenler olmak üzere KESK üyesi 2 bin 56 kamu emekçisi meslekten tamamen ihraç edilmiştir. Bu sayının haricinde 21 KESK üyesi kamu emekçisi de Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla meslekten ihraç edilmiştir. Kahramanmaraş’ta ise tam anlamıyla eğitim emekçisi kıyımı yaşanmış, Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin yüzde 10’undan fazlası tek seferde ihraç edilmiştir. Kahramanmaraş’ın tamamında Eğitim Sen in üye sayısı 500’ü bile bulmazken tam 56 öğretmen ihraç edilmiştir. Bu durum bizde, OHAL KHK’larını Bakanlığın taşra teşkilatında görev yapan yöneticilerinin kişisel, siyasal, ideolojik veya sendikal zeminde husumetlerini giderme aracı olarak kullanmış olduğuna dair kuvvetli şüphe uyandırmıştır.”

204 Eğitim Sen üyesi öğretmen halen görevlerine dönmeyi beklediğini ifade eden Altıok, “İhraçların haricinde tek seferde 11 bin 543 Eğitim Sen’e bağlı öğretmen açığa alınmış, bu öğretmenlerimizin büyük bölümü tekrar görevlerine dönmüş ancak 204 Eğitim Sen üyesi öğretmen halen görevlerine dönmeyi beklemektedir” dedi.

SENDİKAL HAKLARINI KULLANAN ÖĞRETMENLER SÜRGÜN EDİLDİ

29 Aralık 2015 tarihinde KESK ve DİSK’in almış olduğu iş bırakma eylemi çerçevesinde sendikalarının çağrısına uyarak sendikal haklarını kullanan çok sayıda öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından il içi ve iller arası olmak üzere sürgün edildi. Altıok sürgünlere dair şu rakamları paylaştı:

“ Sadece İzmir’de Kiraz ilçesinden 6 öğretmen iller arası sürgün edilirken; Bornova’dan 15, Buca’dan 2, Urla’dan 1, Menderes’ten 1 öğretmen de il içi sürgün edilmiştir. Ayrıca Karşıyaka, Menemen, Gaziemir ve Buca’dan çok sayıda öğretmene 29 Aralık 2015 iş bırakma eylemlerinden dolayı sürgün cezalarının verildiği ancak henüz kendilerine tebliği edilmediği haberlerini almış bulunmaktayız.”

Altıok’un yönelttiği sorular şöyle:

  1. KHK’larla 826’sı Eğitim Sen üyesi olmak üzere toplam 2 bin 56 KESK üyesinin ihraç edilmesine neden olan somut, nesnel, hukuka uygun delilleri kendileriyle paylaşacak mısınız? İhraç edilen kamu emekçileri hangi somut deliller ışığında onlarca yıllık emeğinden, işinden, birikiminden edilmiştir? Bu konuda bilgilendirme yapacak mısınız? 
  2. Kahramanmaraş’ta görev yapan Eğitim Sen üyesi 500 öğretmenin tamı tamına 56’sı ihraç edilmiştir. Kahramanmaraş’taki ihraçları Bakanlığınızın kendi çalışması mıdır, yoksa taşra teşkilatınızda görev yapan yöneticileriniz tarafından mı bu isimler sizlere ulaşmıştır? Bu sayı neden bu kadar fazladır? Bu sayının fazla olması sizde de Kahramanmaraş’ta ihbar, husumet, sendikal rekabet vb. reflekslerle hareket edildiği izlenimi uyandırmıyor mu?
  3. Başta Kahramanmaraş olmak üzere tüm Türkiye’de ihraç edilen Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerini yeniden incelemeyi düşünüyor musunuz? 
  4. Bakanlığınız açığa almış olduğu 11 bin 543 öğretmenden henüz görevine iade edilmeyen 204 öğretmenin akıbeti nedir? Bu kişiler neden hala açıkta bekletilmektedir? Bu kişiler ne zaman görevlerine döneceklerdir?  
  5. 29 Aralık 2015 tarihinde KESK ve DİSK’in almış olduğu iş bırakma kararına uydukları için açılan soruşturma hukuki midir? AİHM’in, AYM’nin, Danıştay’ın, Bölge İdare Mahkemelerinin bu konuda almış olduğu çok sayıda emsal karar olmasına rağmen hala iş bırakma eylemleri soruşturmalarını hangi yasal dayanağa göre sürdürüyorsunuz?
  6. 29 Aralık 2015 iş bırakma eylemleri nedeniyle yürütülen soruşturmalar kapsamında İzmir’in Kiraz ilçesinden 6 öğretmen iller arası sürgün edilirken; Bornova’dan 15, Buca’dan 2, Urla’dan 1, Menderes’ten 1 öğretmen de il içi sürgün edilmiştir. Bu öğretmenler hangi yasal gerekçeye dayanarak sürgün edilmiştir? Bu sürgünler Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Verilen bu sürgün cezalarından kaynaklı Bakanlığınızın yüklü miktarlarda tazminat ödeme ihtimali olduğunu biliyor musunuz?
  7. İzmir Karşıyaka, Menemen, Gaziemir ve Buca’dan çok sayıda öğretmene 29 Aralık 2015 iş bırakma eylemlerinden dolayı sürgün cezalarının verildiği ancak henüz kendilerine tebliği edilmediği haberleri doğru mudur? Doğru ise hangi hukuki gerekçeyle sendikanın iş bırakma eylemine katılan öğretmenlere ceza verilmiştir? Bu kararlar altında imzası olan müfettiş ve yöneticiler kimlerdir? 
  8. Haklarında darbe girişimi ile ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmeye KESK ve Eğitim Sen üyelerine yurtdışına çıkış izni verilmedi iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu keyfi tutumun gerekçesi nedir? Bu keyfi tutumu sergileyenler hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa ne zaman başlatılacaktır? 
  9. 10 bin - 15 bin civarında memurun/öğretmenin KHK ile ihraç edileceği bilgisi doğru mudur? Doğruysa gerekçesi ve delilleri nelerdir? Değilse iktidara yakın gazetelere bu haberleri kim servis ettirmektedir? Bakanlığınızda bununla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa başlatılacak mıdır?