CHP’li Adıgüzel: Gerekirse yapay zeka kullanacağız

CHP’li Adıgüzel: Gerekirse yapay zeka kullanacağız

CHP’li Onursal Adıgüzel, seçim güvenliğiyle ilgili sonuçların sağlıklı toplanması için gerekirse yapay zeka kullanacaklarını söyledi.

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, seçim güvenliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Duvar’dan Serkan Alan’a konuşan Adıgüzel, "YSK da seçim sonuçlarını CHP'den öğrenecek” ifadelerini kullandı.

‘CHP OLARAK İNSİYATİF ALDIK’

CHP’nin seçim güvenliği için oluşturduğu komisyona ilişkin bilgi veren Adıgüzel, “Bu heyetin önceliği seçim güvenliğinin sağlanması. 16 Nisan referandumundan bu yana kamuoyunda seçim güvenliğine ilişkin artan bir endişe var. Bu endişeler Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ittifak tasarısı ile daha da görünür olmaya başladı. Biz bu konuda CHP olarak bir inisiyatif aldık. Diğer siyasi parti temsilcileri ile bir araya geliyoruz. Seçim güvenliğine ilişkin zafiyetleri masaya yatıracağız ve birlikte ne yapabiliriz sorusuna yanıt arayacağız. Vatandaşlarımızın seçim güvenliğine yönelik inancını yitirmesine sebep olacak her konunun aydınlatılması için gelişmeleri ve alınan önlemleri bu süreçte şeffafça paylaşacağız” dedi.

‘GEREKİRSE YAPAY ZEKA KULLANIRIZ’

CHP’nin seçim güvenliği konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Adıgüzel, gerekirse yapa zekayı da kullanacaklarını söyleyerek şöyle devam etti:

“CHP olarak geçmiş tecrübelerden yola çıkarak gerekli tedbirleri aldığımızı teknolojik bir altyapı ile veri akışının en hızlı şekilde sağlamak için çalışmalar yaptığımızı tüm vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Şöyle iddialı bir söz söylüyoruz: ‘YSK da seçim sonuçlarını CHP’den öğrenecek’. Biz parti olarak yazılım anlamında çok ciddi çalışma yapıyoruz. Tüm Türkiye’deki arkadaşlarımızı seferber edeceğiz. Türkiye’de gerçekten adil bir seçim ortamı yaratmak gayesindeyiz. Gerekirse yapay zekayı mı kullanmamız gerekiyor, onu da kullanacağız.Türkiye haritası hazırlayıp şu noktalarda krizler çıkabilir, bu krizlere karşı bir senaryo analizi yapıp simülasyonlar hazırlayarak sıfır hatayla bu işin içinden çıkmayı hedefliyoruz. Bunu da yapabilecek enerjimiz de var.”

‘YSK ELİYLE YAPILACAĞI ÖNGÖRÜLEMEDİ’

Adıgüzel, “16 Nisan Referandumunda bu denli kapsamlı bir çalışma yok muydu?” Sorusu üzerine ise şunları söyledi:

“ Kimse mühürsüz oyların geçerli sayılacağını tahmin etmiyordu. Sonuçları doğru bir şekilde toparlamaya odaklanmıştık. Ama mühürsüz oyların meşru sayılıp bunun YSK eliyle yapılacağı öngörülememişti. Önümüzdeki seçimlerde elimizdeki verileri iyi analiz ederek özellikle riskli alanları tespit edeceğiz. Geçmiş seçimleri kontrol edip nerede riskler var, bunlara nasıl çözüm üretebiliriz üzerine çalışacağız.”