CHP, AİHM'e referanduma ilişkin itiraz başvurusunu yaptı

CHP, AİHM'e referanduma ilişkin itiraz başvurusunu yaptı

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, hileli referanduma ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) itiraz başvurusu yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AİHM başvurusunda,16 Nisan'daki referanduma ilişkin süreçte ve sonrasında yaşananları özetledi. Çam, başvurusunda, referandum sürecinde tüm kamu kaynaklarının, tarafsızlık yemini eden cumhurbaşkanınca bizzat koordine edilen, kapsamlı bir planla "evet" oyu verilmesi yönünde kullanıldığını açıkladı.

T24'ün aktardığına göre; medyada, "hayır" oyu verecekler için, terör örgütüne destek vermekle itham eden yayınlar yapıldığını ifade eden Çam, başvurusunda, halk oylamasının, 15 Temmuz'un ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan çok sayıda KHK ile hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda gerçekleştirildiğini belirtti.

Çam, anayasanın 18 maddesi gibi görülse de aslında 72 maddede değişiklik yapılarak, kuvvetler ayrılığı rejiminin fiili ve hukuki olarak sona erdirildiğini dile getirdi.

YSK'nın, mühürsüz oy pusulasını kabul eden kararıyla da referandum sonucunun gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir sonuçla sonlandığını belirten Çam, AİHM başvurusuna, bu sürece yaptığı itirazla ilgili belgeleri de ekledi.

CHP REFERANDUM SONUCUNU BM'YE DE TAŞIYACAK

CHP, BM İnsan Hakları Komitesi’ne gitmeye de hazırlanıyor. Komite, Türkiye’nin de taraf olduğu BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nde belirtilen hakların ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan bireysel başvuruları inceliyor. CHP'liler, "Komite’nin vereceği karar, 'YSK kararının hukuka aykırılığını uluslararası hukuk açısından da tespit ettirmek yönünden önemli" diyor.