'Cezaevlerine kitap, gazete sokmak imkansızlaştı'

'Cezaevlerine kitap, gazete sokmak imkansızlaştı'

Cezaevlerindeki hak ihlalleri sistematik şekilde artıyor.

Gazeteci İsmail Saymaz'ın "Sözde Terörist", "Esas Duruşta Cinayet" ve "Ali İsmail: Emri Kim Verdi?" adlı kitapları Bolu Cezaevi'ne keyfi biçimde alınmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kitaplara konulan yasağı TBMM'ye taşıdı ve Adalet Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

Bolu Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halkın Hukuk Bürosu Avukatı Barkın Timtik'in bir süre önce İsmail Saymaz'dan "Sözde Terörist", "Esas Duruşta Cinayet" ve "Ali İsmail: Emri Kim Verdi?" kitaplarını istedi. Saymaz da kitaplarını Bolu'ya gönderdi ancak cezaevi yönetimi kitaplara keyfi şekilde yasak getirdi.

Cezaevlerindeki hak ihlallerinde sistematik bir artış yaşandığını ve cezaevlerine kitap, gazete sokmanın imkansız hale geldiğini söyleyen Yarkadaş, şöyle konuştu:

"Halkın Hukuk Bürosu avukatları 116 gündür cezaevindeler ve birçok hak ihlaline uğruyorlar. Bu konuda birçok şikayet geldi ve hepsini bakanlığa ilettik. Son şikayet ise istedikleri kitapları alamadıklarına dair. Avukat Barkın Timtik, bir süre önce Gazeteci İsmail Saymaz'ın kitaplarını edinmek istiyor. Saymaz da "Sözde Terörist", "Esas Duruşta Cinayet" ve "Ali İsmail: Emri Kim Verdi?" adlı kitaplarını Bolu'ya gönderiyor. Ancak ne yazık ki, her üç kitap da tel örgüleri aşamıyor ve geri gönderiliyor."

GAZETELERİ DE ALMIYORLAR

Bolu Cezaevi'ndeki hak ihlallerinin, dönemin sembollerinden biri haline geldiğini belirten Yarkadaş, "Aynı cezaevi, Evrensel ve Demokrasi gazetelerini de tutuklulara ulaştırmıyor" dedi.

Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan uygulama, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nun “Süreli veya süresiz yayınlardan yararlanma hakkı” başlıklı maddesine aykırıdır. Madde, tutukluların, mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahip olduğunu belirtiyor. Ancak bu üç kitap ile Demokrasi ve Evrensel gazetesi yasaklanmamış olmalarına rağmen cezaevine giremiyor. Bolu Cezaevi yönetimi, tamamen keyfi bir uygulamaya imza atıyor. Ve ne yazık ki; buna benzer uygulamalar tüm cezaevlerinde sistematik bir biçimde yayılıyor."