Cezaevinde 'Türkiye'de sol örgütler' kitabını okumaya ceza

Cezaevinde 'Türkiye'de sol örgütler' kitabını okumaya ceza

Edirne Cezaevinde 3 tutuklu, koğuşunda gazeteci Hüseyin Aykol'a ait “Türkiye'de Sol Örgütler” isimli kitabı bulundurdukları için haklarında disiplin soruşturması açıldığını söyledi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Kubilay Uçucu, gönderdiği mektupla yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekti. OHAL sonrası ihlallerin tavan yaptığını anlatan Uçucu,  söz konusu keyfi uygulamalara ilişkin, gazeteci – yazar Hüseyin Aykol’un ilk baskısını 1996’da yaptığı "Bölüne Bölüne Büyümek-Türkiye'de Sol Örgütler" adlı kitabın 2’nci baskısına eklenen bölümünün, cezaevi yönetimi tarafından “örgütsel doküman ve teorik çalışma” olarak değerlendirildiğini söyledi.

'KİTAP KONTROL EDİLMİŞTİ'

Kendisiyle birlikte Veli Dikme ve Güven Güzeler adlı tutuklulara disiplin soruşturması açıldığını aktaran Uçucu, “Kitap ve eki en az 3 yıldır bu hücrede bulunuyordu. Kontrol edilerek, kaydedilerek, mühürlenerek verilmiştir. Başka türlüsü de mümkün değil zaten. Şimdi ise bu kitabı bulunduruyoruz diye hakkımızda ceza isteniyor. Ne de olsa burası Türkiye” ifadelerine yer verdi.

'EKLENEN 7 SAYFA ÖRGÜTSEL DÖKÜMAN NİTELİĞİNDE'

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün verdiği kararda, söz konusu kitabın 2'nci baskısına eklenen 7 sayfalık yazıya ilişkin "7 sayfa el yazısı dokümanın Terör Örgütü mensupları tarafından özellikle cezaevine yeni gelen örgüt mensuplarına yönelik olarak hazırlanmış, örgütün merkezi kararlarının yer aldığı kurallar ve cezaevlerindeki eylemsellik ve tavırlarla ilgili kararların olduğu, söz konusu yasadışı Sol Örgütler şemasının örgütsel doküman niteliğinde olduğu ve teorik çalışma olarak kullanıldığı... 7 sayfa el yazısı ve örgüt şemasının sakıncalı bulunması sebebiyle... disiplin soruşturması başlatılmıştır" ifadeleri yer aldı.

'HER CEZAEVİNE GİTTİ VE OKUNDU'

Cezaevindeki uygulamayı "tuhaf" olarak değerlendiren yazar Hüseyin Aykol, "Sol Örgütler kitabım aslında daha önceki isimleri ile birlikte şuana kadar 30-40 bin satmış bir kitaptır. Yaklaşık 10-15 yıldır piyasada olan bir kitap. Ve bu kitap bildiğim kadarıyla hemen hemen bütün cezaevlerine gitti ve orada okundu. Ayrıca bu kitap sadece solcu ve demokratlar için bir kaynak değil. Güvenlik güçlerinin de sol örgütler kimlerdir, kim nerden gelmiş nereye gidiyor, kim bölünmüş kim birleşmiş diye başvuru kaynaklarından biridir. Herhalde yeni genç memurlar bu kitaptan haberleri olmadıkları için böyle bir muamele yapmış" şeklinde konuştu