Cezaevinde linç edilen Yurdakul’u sabah, akşam dövmüşler 

Cezaevinde linç edilen Yurdakul’u sabah, akşam dövmüşler 

Kepsut L Tipi Cezaevi’nde diğer mahkumlar tarafından linç edilen Ulaş Yurdakul’un ölümünden önceki iki hafta boyunca sabah ve akşam sayımından önce ve sonra dövüldüğüne dair yeni görüntüler ortaya çıktı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir müfettişin 2 Şubat 2018 tarihli raporu, Ulaş Yurdakul Davası’nın görüldüğü Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Raporda, bugüne dek haberdar olunmayan Kepsut Cezaevi’ne ait sayım görüntülerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı müfettişinin ulaştığı sayım görüntülerine göre Yurdakul, sabah sayımında bir başmemur ve üç infaz koruma memurunun önünde dengesini yitirip yere yığıldı.

Raporda, “Bir ara yere kapaklanacak kadar bir hal almasına ve bu durumun adı geçen memurların gözleri önünde cereyan etmesine rağmen bir iki metre önlerinde olanları ‘Ne oldu buna’ dercesine görmezden gelerek ve hiçbir müdahalede bulunmaksızın çıkıp gittikleri” belirtildi. 

DAVA BUGÜN GÖRÜLÜYOR

Yurdakul’un dövülerek öldürülmesine ilişkin yedi tutuklu hakkında ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet, ikisi hakkında ‘suçu bildirmeme’ suçundan bir yıla kadar hapis istemiyle Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde; birinci müdür Bekir Karataşoğlu ve ikinci müdür Gamze Türkoğlu ile dokuz gardiyan ve bir sağlık memuruna ‘görevini kötüye kullanmak’ suçundan Kepsut Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması bugün görülüyor.

ÖLDÜRESİYE DAYAK

9 Aralık’tan 21 Aralık’a kadar her akşam sayımından önce ya da sonra Yurdakul’un dövüldüğü görülüyor. Akşam sayımı görüntülerine göre Yurdakul’un son günleri şöyleydi:

9 Aralık: Akşam sayımında 7 ve 8 Aralık’a gцre yürüyüşünün biraz zayıfladığı

12 Aralık: Nihat Şen’in Ulaş’a birşey anlattığı ve sayım sonrası Ulaş’ı Nihat’ın odasına götürdükleri

14 Aralık: Sayım sonrası Ulaş’ın odadan çıkması sonrası memurların arkasından зaresiz bir tavırla bakındığı,

15 Aralık: Ulaş’ın darbe almış gibi çok zor yürüdüğü, eliyle sol tarafını tuttuğu, memurlar gelmeden önce birşeyler anlattığı, Nihat’ın 19.13’te sağ eliyle Ulaş’ın yьzьne sert bir tokat vurduğu, birkaç saniye sonra memurların içeriye girdiği, sayım sonrası ayrılmaları üzerine mahkumların bir müddet ayakta beklediği, saat 19.14’te Nihat’ın bir kez daha sert şekilde Ulaş’a yumruk vurduğu, yere düşmek üzereyken Evran tarafından tutulduğu, Ulaş yatağına gittiği esnada Nihat’ın arkasından vurduğu, saat 19.15’te Nihat’ın Ulaş’ın yanından ayrılarak odasına yöneldiği, çevredekilerin bakış ve hareketlerinden muhtemelen merdiven altında da Nihat’ın Ulaş’ı dövmüş olabileceği...

16 Aralık: Sayımdan bir saat önce Ulaş’ın Nihat’ın odasından çıktığı, bir sandalyede yaklaşık 60-70 dakika kadar hiç ayağa kalkmadan beklediği, akşam sayımında hazırda durduğu

17 Aralık: Ulaş’ın sol kasık tarafını tuttuğu, yürüyüş ve hareketlerinin zayıfladığı,

18 Aralık: Hareketlerinin zayıfladığı,

20 Aralık: Sayım sonrası memurlar çıktıktan üç beş saniye sonra kapıya yönelmekle birlikte bir mahkumun önüne geçerek gitmesine müsaade etmediği ve oda içerisine yöneldiği,

21 Aralık: Ulaş’ın Nihat ve adamlarının kaldığı bir ya da iki no’lu odadan çıktığı, hareketlerinin cılız ve zayıf olduğu…

GÖRÜNTÜLER SİLİNDİ Mİ?

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, bu arada, 23-31 Aralık 2016 arasındaki görüntülerin ilkin savcılıkça istenmediği, sonradan talep edildiğinde “Cihaz bozuk” denildiği, buna karşın arıza formunun gösterilmediği vurgulandı. Kaldı ki 3 Temmuz tarihindeki arıza formunun, savcılığın istem yazısından dört ay sonra tutulduğu tespit edilerek, ”Bu konuda ciddi şüpheler oluşmuştur” denildi.