ÇEVİRİ | Sendikalar Macron’un reformlarına karşı birleşiyorlar mı?

ÇEVİRİ | Sendikalar Macron’un reformlarına karşı birleşiyorlar mı?

Fransa’da memur sendikaları on yıldan beri ilk kez bugün ülke çapında düzenlenecek ortak bir eylem düzenlemeye hazırlanıyorlar.

Fransa’da memurlar on yıldan beri ilk kez tüm ülkeyi kapsayacak olan ortak bir eylem gerçekleştiriyorlar. Bugün düzenlenen eylemde memur sendikaları ve birlikleri grev çağrısı yaparak, Emmanuel Macron’un ve hükümetinin kararlaştırmış olduğu ekonomi ve sosyal politika alanlarındaki reformlara karşı halkı direnişe çağıracaklar. Hatta, şimdiye kadar söz konusu reformlara karşı açık bir duruş sergileyen fakat eylemlere katılmayan FO ve CFDT adlı sendika birlikleri de eylemlerde yer alacaklar.

Genel olarak iş piyasasını ve özel sektörü hedefleyen reformlar aslında memurlar ve devlete bağlı işletmelerde görevli olan çalışanları doğrudan etkilemiyor, fakat hazırlanan önlem paketleri onların ekonomik da durumlarını kötüleştiriyor. Örneğin sosyal sigortanın yeniden düzenlenmesi için öngörülen sosyal verginin yükseltilmesi ücretli çalışan herkesi doğrudan ilgilendiriyor. Buna ilaveten sosyal yönden en zayıf grubu oluşturan vatandaşlar da sosyal sigorta vergisinin yükseltilmesinden muaf tutulmuyor. Öte yandan kamu çalışanlarının ücretlerinde hiçbir artış planlanmadığı gibi hastalık durumunda ücret ödenmesi kaldırılıyor ve 170.000 kişinin işten çıkarılmaları öngörülüyor.

Bu nedenle bugün tüm ülkede 130 kentte eylemler gerçekleştiriliyor. 10 Ekim tarihi ise 35 saat olan haftalık çalışma süresini içeren yasanın onuncu yılı olduğu için seçildi. Söz konusu yasa on yıl önce bir sol hükümet tarafından çıkarılmıştı. Macron ve hükümeti bu yasayı kaldırmak istemiyorlar ama liberalleştirme faaliyetleri ile yasayı iş piyasasında güçten düşürüp kendi istedikleri yönde ‘de facto’ bir hale büründürmek çabası içindeler. Bugün grev nedeniyle okulların geneli tam gün kapalı olacak; posta hizmetleri durdurulacak; demir yolu ulaşımı sınırlandırılacak. Ayrıca hava sahası birçok uçuş görevlisi de grevlere iştirak edeceğinden, uçuşların %30’u iptal olabilecek. Buna karşın tır şoförlerinin caddeleri bloke etmesi planından ise vazgeçildi. 13.ay ücretlerini ve bazı günlük ücretlerini yitirmiş olan tır şoförleri de hükümetin reformlarından çok kötü etkilendiler. Buna bağlı olarak tır şoförlerinin baskısı ile transport işçileri sendikaları geçen hafta Branş-Yatırımcıları Birliği’nin temsilcileriyle bir araya gelip, yapılan anlaşma metinlerine imza attılar. Bu sayede ücret önerileri herhangi bir pazarlık veya anlaşma ile ne azaltılabilecek ne de tamamen bertaraf edilebilecek. Buradan hareketle diğer branşların sendikaları da mevcut anlaşmayı örnek alarak taleplerini buna göre biçimlendirme yoluna girmek istemekte.

Geçtiğimiz Pazartesi akşamı söz konusu çalışma şartlarını düzenleyen reformlara karşı olabildiğince birleşik bir cepheyi kurmak ve güçlü kılmak için tüm ileri gelen sendikaların temsilcileri bir araya geldiler. FO (Force Ouvriere) adlı sendikanın tabanı, tartışmalı reformlar hakkında farklı tutum aldığı için yönetime baskı yaparak onlara isteklerini kabul ettirdi. Sendika başkanı Jean-Claude Mailly reforma karşı gelecekteki eylemleri destekleyeceğini ve en ön saflarda yürüyeceğini beyan etti.

Buna ilaveten CFDT adlı sendikanın tabanında da fokurdamalar mevcut. Bilhassa geçen hafta hükümetin yürürlüğe koymak istediği 2018 yılını içeren bütçe tasarısı çok sert tartışmalara neden oldu. Oluşan ortak kanı Macron’un ‘zenginlerin başkanı’ olduğu yönünde. Buna göre yapılacak bütçe tasarısı ile sadece yatırımcıların çıkarlarının kollanıldığı, fakat ekonomik ve sosyal yönden zayıf olan emekçilerin tüm yükü sırtladıkları iddia ediliyor. Buna rağmen şimdiye kadar CFDT genel sekreteri Laurent Berger, grevleri ve eylemleri ret etmişti. Muhtemelen bugün itibarıyla bu reddiyenin kırılması bekleniyor.   

(Kaynak: Neues Deutschland / Ralf Klingsieck)