Cerattepe davası öncesi Artvin’de alınan eylem yasağı kararı uzatıldı

Cerattepe davası öncesi Artvin’de alınan eylem yasağı kararı uzatıldı

Cerattepe'deki madencilik faaliyetleriyle ilgili davanın son duruşması öncesinde kentte bir ay boyunca eylem yasağı kararı alınmıştı.

Artvin Valiliği kentteki eylem yasağını bir ay daha uzattı.

Cerattepe’de madencilik yapılması için, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan çevre davasının Rize İdare Mahkemesi’ndeki karar duruşması öncesi eylem yasağı getirilmişti.

CERATTEPE MÜCADELESİ

Bianet'te yer alan habere göre; Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı 20 yıldır mücadele ediyor.

Kafkasör Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi'nin dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri.

Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var.

Bölgede ilk kez 1987'de sondajlar yapıldı. 90'lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki gösterdi. 1995'te de Yeşil Artvin Derneği kuruldu.

2005'te maden ruhsatları iptal edildi. 2009'da Danıştay'ca onandı. 2012'de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın A.Ş.’ye verildi. Özaltın’ın alt yüklenicisi Eti Bakır A.Ş., yani Cengiz Holding.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’nu onayladı. Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti.

Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 751 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı.

21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tuttu.

17 Şubat’ta ve ilerleyen günlerde güvenlik güçleri sahaya girmek istedi, direnen halka saldırdı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe’den bir heyetle görüşerek maden çalışmasının mahkeme süreci sonuçlanan kadar durdurulduğunu belirtti.

Bilirkişi heyeti için 18 binlik ücret ödendi. 15 Mart’ta bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı.

21 Nisan'da, Cerattepe'de madencilik faaliyetine karşı çıktıkları için 48 Artvinli hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet ve Polise Mukavemet suçlamasıyla dava açıldı.

18 Eylül'de Artvin Valiliği, Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşması öncesinde, miting ve basın açıklaması gibi eylemleri yasakladı.

19 Eylül'de Cerattepe mevkiinde madencilik yapılması için ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulundu.

Cengiz Holding Akkuyu nükleer santrali, üçüncü havalimanı, Ilısu Barajı gibi birçok tartışmalı projenin ortaklarından.

DAHA FAZLA