Cebeci’deki polis saldırısının görüntüleri ortaya çıktı

Cebeci’deki polis saldırısının görüntüleri ortaya çıktı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 31 Mart 2016 tarihinde yaşanan polis saldırısının görüntüleri ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 31 Mart 2016 tarihinde bir grup öğrencinin, İstanbul Adalet Sarayı’ndaki rehine eyleminde öldürülen Savcı Selim Kiraz’ın pankartını asması üzerine gerginlik yaşanmıştı. Yaşanan gerginlik sonrasında polis kampüse girerek, olayları izleyen akademisyen ve öğrencilere plastik mermi ve biber gazı sıkmıştı. Bu polis saldırısının görüntüleri olaydan yaklaşık bir yıl sonra ortaya çıktı. Evrensel'in haberine göre; görüntülerde Hukuk Fakültesi ön bahçesinde elinde delici alet, mınçıka, sopa olan yaklaşık 50 kişilik grup yer alıyor. Grup cihatçı işaretler yaparak tekbir getiriyor. Kampüse giren sivil polislerle, gruptan bazı kişiler arasında konuşmalar yaşanıyor. Daha sonra gruptan bazı kişiler Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) ve İletişim Fakültesi (İLEF) önündeki öğrencilere polisin yanındayken  taş atıyor. Polis memurlarından birisi gruba liderlik ettiği anlaşılan bir kişinin omzuna ellerini koyup bir şeyler söylüyor. Suç aletleri taşıyan grup içerisinden üç kişi polis tarafından gruptan alınıyor ve polis otosuna bindiriliyor. Araca bindirilen kişiler ‘Siyah deri ceketli sivil polis memurunun’ polis otosunun yanına gelmesinin ardından onların gözetiminde salıveriliyor.

DEKANA PLASTİK MERMİ

Kampüse TOMA girerken, bir emniyet amirinin saldırgan grubu kenara çekerek, TOMA’yı İLEF’in önüne yönlendirdiği görülüyor. Amirin fakülteye giriş anı da kamera kayıtlarına yansıyor. Aynı sivil polis grubu fakülteden çıkarken, Yrd. Doç. Barış Ünlü ile tartışıyor.  Olaya tanık olan akademisyen ve öğrenciler, tartışma sırasında polislerin Barış Ünlü’yü tehdit ettiklerini anlatmışlardı. Görüntülerin devamında, eski SBF Dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar’ın  da aralarında bulunduğu öğretim üyeleri ile polislerle konuşmaya başlıyor, ardından, eski Dekan Serpil Sancar konuşma alanından ayrılıp SBF ana binaya doğru yöneliyor. Bu esnada çevik kuvvet polisleri Sancar’ın olduğu bölgeye gaz fişeği ve plastik mermi atıyor. 

[ih2]

31 Mart’ta yaşanan olayların ardından SBF Akademik Kurulu açıklama yaparak, polisin kampüs içerisindeki şiddetini kınamıştı. O tarihteki SBF Dekanı Serpil Sancar da istifa etmiş, yerine vekaleten Dekan Prof. Dr. Kadri Gürdal göreve gelmişti. Gürdal, ihraçlar karşısında sessiz kalmakla eleştiriliyor. 

Görüntülerde saldırgan grup Hukuk Fakültesi önünde ellerindeki aletlerle beklerken siyah ceketli polis, el işaretiyle gruba ‘çekilin’ diyor ve daha sonra TOMA’ya yol açıyor. TOMA  geçince saldırganlar da arkasından ilerliyor.

DAHA FAZLA