Çavuşoğlu’ndan ‘öyle demedik’ açıklaması

Çavuşoğlu’ndan ‘öyle demedik’ açıklaması

ABD Dışişleri Sözcüsü’nün ‘Türkiye ile Menbiç konusunda anlaşmadık’ açıklamasına yanıt veren Çavuşoğlu, “Anlaşma değil, anlayışa vardık” ifadeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ı ‘düzeltti’.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in, Menbiç konusunda AKP hükümetinin ‘anlaşmaya varıldı’ açıklamasına ‘komik’ olduğunu belirterek henüz anlaşmaya varılmadığını bildirmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da yeni açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ‘anlaşmaya vardık’ açıklamasının ardından Çavuşoğlu durumu “Anlaşmaya değil, anlayışa vardık” şeklinde toparlamaya çalıştı.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la salı günü yaptıkları telefon görüşmesini anlattı. Görevini devretmeye hazırlanan Tillerson’ın, bu sürecin dışarıdan da olsa takipçisi olacağını söylediğini aktaran Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Öncelikle şu ‘anlaşmaya vardık’ sözünü bir netliğe kavuşturmamız gerekiyor. ‘Bir anlayışa vardık’ diyoruz. Bu anlayış da, Suriye’nin, özellikle Münbiç ve Fırat’ın doğusunun istikrara kavuşturulması. Bunu kimle yapacağız, ABD ile. Bunu Tillerson’ın Ankara ziyaretinde de söyledik. Bir anlaşmaya vardık demedik. Anlayışa vardık. Kürtlerin yaşadığı şehirlerden Kürt kardeşlerimiz ayrılsın demiyoruz. Buralarda YPG olmayacak diyoruz. Münbiç’ten sonra da sıra diğer şehirlere gelecek.”.

İLERİ HATIRLATIYOR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 19 Mart’ta El Cezire’ye yaptığı açıklamada Menbiç ile le iligili “Genel bir anlaşmaya vardık. Şimdi bu anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz” diye konuşmuştu. Bu sözler üzerine ABD tarafından “Komik. Bir anlaşma yok” açıklaması gelmişti.