Çavuşoğlu: Türkiye'de ABD karşıtlığındaki artıştan memnun değiliz

Çavuşoğlu: Türkiye'de ABD karşıtlığındaki artıştan memnun değiliz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'de Amerikan karşıtlığında artış var, bu artıştan memnun değiliz" şeklinde konuştu.  CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Fethullah Gülen iadesiyle ilgili olarak, "Kötü senaryo için söylemek istemiyorum ama ABD'den iade gerçekleşmezse ilişkilerimiz etkilenir. Paralelin bazı hakim ve savcıları Almanya'da, onların da iadesi gerekiyor" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'de Amerikan karşıtlığında artış var, bu artıştan memnun değiliz" şeklinde konuştu.  

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Fethullah Gülen iadesiyle ilgili olarak, "Kötü senaryo için söylemek istemiyorum ama ABD'den iade gerçekleşmezse ilişkilerimiz etkilenir. Paralelin bazı hakim ve savcıları Almanya'da, onların da iadesi gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu, darbe girişimine ilişkin "Rusya'dan bize gönderilen, elimize geçen bir rapor yok" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Mısır'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Türkiye'deki darbe girişiminin kınanmasını engellmesine değinen Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in iltica edebileceğini belirterek, "Mısır ile ilgili somut bilgi yok ama bazı ülkelere gidebileceğine dair bilgi var. Mısır'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki yaklaşımı manidardır" dedi. 

Kırgızistan'da, cemaat yapılanmasının tehdit oluşturduğunu belirten Çavuşoğlu, "Kırgızistan'da bir darbe olursa bunu FETÖ yapar. Orada da devletin kurumlarına sızmışlar. Arayıp devlet yetkililerine söyledik. Kırgızistan’da daha önce birçok darbeler oldu. Son beş yılda iki parlamento iki cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. İstikrarlı bir döneme gidiyor. Şimdilik Kırgızistan'da esas tehdit FETÖ'nün varlığıdır" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu ayrıca MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın darbe girişimi sırasında etkisiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilmesine değinerek, "Müsteşarımızı hedef almak doğru değil, FETÖ'ye karşı olduğunu biliyorum." dedi.