Cassini uzay aracı Google'da doodle oldu

Cassini uzay aracı Google'da doodle oldu

Google, Saturn keşif aracı olan Cassini’yi doodle yaptı.

Güneş sistemimize yer alan en Saturn gezegenini keşif için yollanan Cassini uzay aracı bugün Google tarafından doodle yapıldı.

Cassini uzay aracı NASA-ESA-ASI'nin Satürn sistemine gönderilen bir amiral gemisi sınıfı robotik uzay sondasıdır. Cassini Satürn gezegenine gönderilen ilk insansız uzay aracı olma özelliğine sahip.

SATURN'UN HALKALARI ARASINDA CASSİNİ'NİN GÖZÜNDEN DÜNYA: SOLUK MAVİ NOKTA

Cassini uzay aracı, Satürn'ün halkaları arasından Dünya'nın fotoğrafını çekti ve bu görüntü ortaya çıktı. Dünya'dan gökyüzüne bakıp diğer gezegenleri sadece küçük birer ışık noktası olarak görüyoruz. NASA'nın Cassini uzay aracı da Satürn'ün halkaları arasından geriye ana gezegenine baktığı ve Dünya'nın 1.4 milyar kilometre uzağından bir fotoğrafını çekti. O uzaklıktan bakıldığında Dünya, karanlığın içerisinde parlayan bir nokta gibi gözüküyor.

‘BÜYÜK FİNAL’

Cassini, yakıtını bitirdiği için 20 yıllık yolculuğunun son aşamasına giriyor ve 26 Nisan’da (bugün) Satürn’e doğru intihar dalışına geçiyor.

Cassini, son dalışı sırasında Satürn’ün yüzeyi ile halkaları arasındaki 2 bin 400 kilometre genişliğindeki boşlukta gözlem yapacak. İntihar dalışından sonra yapacağı 5 aylık yolculuğun ardında 15 Eylül’de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.

Bilim insanları bu son yolculuğu ‘büyük final’ olarak adlandırırken, Cassini'nin en olağanüstü gözlemlerini bu nihai dalış sırasında yapması bekleniyor.

CASSİNİ NEDİR?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait olan Cassini uzay aracı, 1997 yılında uzaya fırlatıldı.

Cassini, 2004'ten bu yana Güneş Sistemi'nin Jüpiter'den sonraki en büyük gezegeni Satürn ve uyduları ile ilgili çok önemli bilgiler gönderiyor.

Uzay aracı, Satürn'ün 66 uydusundan Enceladus'un buz kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus bulunduğu ile ilgili veriler bulmuştu.

Cassini uzay aracı tarafından Satürn’ün ikinci en büyük uydusu Rhea’da çekilen görüntülerde, Satürn'ün uydularından birinin hırpalanmış buzlu yüzeyi ayrıntılı şekilde görüntülendi. Bilim insanları görüntülerdeki kraterlerin uzaydaki göktaşları ile çarpışması sonucu milyonlarca yılda oluştuğunu ifade etti.

NASA'nın uzay aracı Cassini, Satürn'ün kuzey kutbunda dev kasırgayı görüntüledi.

Cassini'nin görüntülediği dev kasırganın gözünün 2 bin 10 kilometre genişliğinde olduğu, "süper hızla" döndüğü, kasırganın dış kenarındaki bulutların saatte 531 kilometre hızla hareket ettiği belirtildi.

DAHA FAZLA