Cassini 'intihar dalışına' geçmeden önce Dünya'yı fotoğrafladı: Soluk mavi nokta

Cassini 'intihar dalışına' geçmeden önce Dünya'yı fotoğrafladı: Soluk mavi nokta

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Cassini uzay aracı, Satürn’ün buz halkaları arasından 1,4 milyar kilometre uzaklıktaki Dünya’yı fotoğrafladı.

Yakıtını bitirdiği için 20 yıllık yolculuğunun son aşamasına giren ve 26 Nisan’da Satürn’e doğru intihar dalışına geçecek olan Cassini keşif aracı, kamerasını 12 Nisan günü milyonlarca kilometre uzaklıktaki Dünya'ya son bir kez çevirdi.

Bilimpro'nun aktardığına göre; Cassini, son dalışı sırasında Satürn’ün yüzeyi ile halkaları arasındaki 2 bin 400 kilometre genişliğindeki boşlukta gözlem yapacak. 15 Eylül’de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.

‘Soluk Mavi Nokta’ ifadesi, aslında 1990 yılında Dünya’nın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı için kullanılıyor. (6,4 milyar kilometre). Fotoğraf, yeryüzünü uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösteriyor. 1996’da hayatını kaybeden Amerikalı ünlü gökbilimci Carl Sagan, bu ünlü fotoğraftan esinlenerek (aşağıda) 1994 yılında ‘Soluk Mavi Nokta’ (Pale Blue Dot) adlı kitabını yazmıştı.

Soluk mavi nokta, Dünya – Voyager 1

DAHA FAZLA