Çapa’da ‘kadınlar örtünsün’ yazıları: Yüzlerini ve gözlerini açmasınlar, ayaklarını yere vurmasınlar!

Çapa’da ‘kadınlar örtünsün’ yazıları: Yüzlerini ve gözlerini açmasınlar, ayaklarını yere vurmasınlar!

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde duvar panolarına ‘kadınların örtünmesi’ çağrısı yapan yazılar asıldı. ‘Kadınlar avret mahallerini, ellerini, yüzlerini ve gözlerini açmasınlar, ayaklarını yere vurmasınlar’ şeklindeki yazılara tepki gösteren öğrenciler, tüm yazıları tek tek topladı.

@Meryem_Yildrim

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne bağlı Temel Bilimler binasına kadın kimliğini aşağılayıcı gerici yazılar asıldı.

Fakülteye gelen üniversite öğrencileri Temel Bilimler binasındaki birkaç noktada panolara yerleştirilmiş gerici yazılarla karşılaştı.

Kadının örtünmesi çağrısı yapan , kadın kimliğine hakaret eden yazılarda şu ifadeler yer aldı:

‘GÖZLERİNİ SAKINSINLAR, AVRET MAHALLERİNİ KORUSUNLAR’

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile ve mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini sakınsınlar ve avret mahallerini muhafaza etsinler ve ziynetlerini açmasınlar, onlardan her zahir olanı müstesna ve baş örtülerini yakalarının üzerine sarkıtsınlar ve ziynetlerini açıvermesinler.

‘YALNIZCA CARİYELERE, ERKEKLİKTEN KESİLMİŞ HİZMETÇİLERE VE KADININ AVRET MAHALİNDEN HABERİ OLMAYAN ÇOCUKLARA…’

Kadınların ellerini, ayaklarını ve yüzlerini yalnızca eşleri, babaları, oğlulları yeğenleri ile erkeklikten kesikmiş hizmetçi ve kadının mahrem yerleri konusunda bilgisi olmayan çocuklara açmasını telkin eden skandal yazı şu ifadelerle devam ediyor: “Ancak kocalarına veyahut kendi babalarına veya kocalarının babalarına veya kendi oğullarına ve kocalarının oğullarına veya kendi kardeşlerine veya kendi kardeşlerinin oğullarına veya kendi kız kardeşlerinin oğullarına veyahut kendi kadınlarına veya kendi ellerinin sahip olduğu cariyelerine veyahut erkeklikten kesilmiş hizmetçilerine veya kadınların avret mahallerine muttali olmayan çocuklara - karşı açıverilmesi- müstesna.

Yazıda ayrıca kadınların ayaklarını yere vurmaması konusunda uyarı yapılıyor:

“Ve ziynetlerinden gizledikleri bilinsin diye ayaklarını da birbirine vurmasınlar ve cümleten ALLAH’A TÖVBE EDİNİZ, ey mü’minler! Ta ki kurtuluşa erebilesiniz. Kur’an-ı Kerim meali Nur Suresi /31. Ayet”

'EZA GÖRMEMEK İÇİN SIKI ÖRTÜNÜN'

Yazıda yer alan bir diğer ifade ise kadınların tanınmaması ve ‘sıkıntıyla’ karşılaşmaması için ‘sıkı örtünmeleri’ gerektiği savunuluyor:

“Ey Peygamber! Eşlerine ve kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına de ki, üzerlerine feracelerini sıkı örtsünler. Bu, onların tanınmalarına ve eza edilmemelerine en yakın-en uygun bir sebep-dir. Ve Allah çok mağfiret edendir, çok merhametli olandır. Kur’anı Kerim meali Ahzab Suresi /59. Ayet.”

Yazının son kısmında ise "NOT: Arapça öğrenin" ibaresi yer aldı.

ÖĞRENCİLERDEN TEPKİ

Yazıları okuyan Fikir Kulüpleri Federasyonu  (FKF) üyesi sağlık öğrencileri, kadın kimliğine hakaret eden gerici yazılara tepki göstererek, fakültedeki tüm yazıları topladı.

Yazıların panolarda kalmasına tepki göstermek için Özel Güvenlik Birimi’ne ulaşmaya çalışan (ÖGB) öğrencilerinin, görevlilerden kimseyi bulamaması ise dikkat çekti.

Öğrenciler, “Bizim yaptığımız en ufak bir etkinlik, ÖGB tarafından topluca önleniyor ama bu yazılar nedir, nasıl kalabiliyor” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

 

DAHA FAZLA