Canlı Blog | Cumhuriyet yargılanıyor!

Canlı Blog | Cumhuriyet yargılanıyor!

Yazar, yönetici ve çalışanlarının "PKK, DHKP-C, FETÖ üyeliği" iddiasıyla tutuklu yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının ilk duruşması, 9 ay sonra bugün Çağlayan Adliyesi’nde başladı. Sansürün kaldırılışının yıldönümünde yüz karası olarak tarihe geçecek davaya çok sayıda ulusal ve uluslararası basın meslek örgütü, milletvekilleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü takip ediyor.

Gazeteci Ahmet Şık, çizer Musa Kart, Kadri Gürsel, Güray Öz, Murat Sabuncu’nun aralarında bulunduğu Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın ilk duruşması 9 ay sonra bugün başladı.

Cumhuriyet’in 11’i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisinin gazetecilik faaliyetleri yüzünden yargılandığı dava, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yer alan 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 gün boyunca devam edecek.

Davayı çok sayıda ulusal ve uluslararası basın meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek meslek örgütleri, FKF’nin de aralarında bulunduğu gençlik örgütleri, milletvekilleri ve yurttaşlar takip ediyor. Dışarıdaki Gazeteciler ve Cumhuriyet Davası Koordinasyonu’nun da çağrı yaptığı dava öncesi adliye önünde bir basın açıklaması yapılarak, skandal dava protesto edilecek. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, suçlamalar arasında gazetenin yayın politikasının değişmesi yer alırken, gazetenin avukat, muhabir, yazar, yönetici, çizer ve çalışanları ‘FETÖ’, ‘DHKP-C’, ‘PKK üyeliği’ ve propagandası yapmak ile suçlanıyor. 

Söz konusu suçlamaların yapıldığı soruşturmayı başlatan savcı Murat İnam ise, "Fetullah Gülen Cemaatine üyelik" suçlamasıyla yargılanıyor. 

CANLI BLOG

Güncelleme 20.25

Davanın ilk duruşmasının ilk günü sona erdi. Davaya yarın devam edilecek. 

Güncelleme 20.15

Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart savunmasına başladı. Kart savunmasında, "Karikatürle şiddete dayalı örgütlerin yan yana gelmesi eşyanın tabiatına aykırıdır." dedi. 

Kart, "Çalmadık, çırpmadık. Evimizden ayakkabı kutularına tıkıştırılmış dolarlar çıkmadı. 35 yıllık karikatüristim akıl almaz iddialarla suçlanıyorum. Suçlamayı aynen iade ediyorum. Bu ülkede insanların kulakları, 'Eeeyy!' diye başlayan cümlelere aşinadır... Ben de savunmamı, 'Eeeyy Vicdan!..' diyerek noktalamak istiyorum." dedi. 

Güncelleme 19.50

Aranın ardından duruşma Akın Atalay'a yönelik mahkeme heyetinin sorularıyla devam etti. 

Heyet üyesi Akın Atalay'a "sizce PKK ve DHKP-C terör örgütü müdür" diye soru sordu. Atalay, "Tahir Elçi'ye sorulan bu sorunun neticesini görmüştük" şeklinde yanıtladı. Atalay,"Bu soruyu cevaplamayı düşüklük sayarım" dedi. Heyet başkanı sorunun sorulmasına muhalif kaldı. Savcı ve iki üye sorulsun dedi. Akın Atalay'ın terör örgütü sorusuna cevabı, "Hayatım boyunca şiddete ve silaha başvuran tüm yapılarak istisnasiz karşı çıktım." şeklinde oldu. 

Güncelleme 19.10

Akın Atalay'ın savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.

Güncelleme 19.05

Atalay savunmasında son sözlerinde şu ifadeleri kullandı:

"Neden tutuklanıyoruz, neden yargılanıyoruz? FETÖ ile mücadele ettiğimiz, FETÖ ile ilgili kamuyu uyardığımızdan dolayı burdayız. Biz de 'aldatılmışız, kandırılmışız' diyenlerden olsaydık el üstünde tutulurduk. Biz suçluyuz çünkü FETÖ ile hiçbir zaman anlaşmadık, hep tehdit olarak gördük, devletin içinde nasıl örgütlendiklerini gördük, uyardık. Biz, bugünün muktediri öyle olmasını istediği için aylardır tutukluyuz .Esareti kabul etmeyiz, onurumuzdan,haysiyetimizden vazgeçmeyiz. Muktedire boyun eğmeyecek gazeteciliğe ihanet etmeyeceğiz"    

Güncelleme 18.34 

Akın Atalay, iddianemedeki tanık ifadelerine ilişkin iddiaların "dedikodu ve yalan beyan" olduğunu belirterek, "Cumhuriyet gazetesi herkesin bilgi edinmek istediği ve güvendiği bir bilgi kaynağıdır. Cumhuriyet yöneticilerinin yargı araçsallaştırılarak tutuklanmasının nedeni de bu..." dedi. 

Güncelleme 18.23 

Mahkeme salonu dışında bekleyenler adliyeden çıkarılmak istendi. Senika.org'un haberine göre, dışarı çıkmayı reddeden yurttaşlar darp edildi. 

Güncelleme 18.18

Akın Atalay, "Cumhuriyet Gazetesiyle ilgili yazılan yazılarda, Aydınlık ve Vatan Partisi'nin siyasi içeriğinin karakteristik  özelliğini her satırında barındıran bu yayınlar kof yalanlar olup, hak ettikleri yer iddianame değil, çöplüklerdir. Cemaate sempatim değil antipatim olduğunu belirttim." dedi.

Güncelleme 17.59

Duruşma verilen aranın ardından Akın Atalay'ın savunmasıyla devam ediyor. Atalay, iddianamede delil olarak öne sürülen köşe yazıları, açıklamaları ve sosyal medya suçlamalarına yönelik savunma yapıyor. Atalay, " Her sayfaya, her dedikoduya cevap vemek zorunda bırakıldık. Bu iddianame değil olsa olsa 'ironiname' olabilir. Ciddiye alıp cevap vermeyi zul sayıyorum, reddediyorum" dedi. 

Güncelleme 17.25

Duruşma Akın Atalay'ın savunması ile devam ediyor. Atalay "Parkeciye ödediğim 2.500 lirayı araştıran savcı, parkecinin oğlunun ilgili olduğu şirketin MASAK raporunu bana soruyor. Ne bileyim!"

Akın Atalay iddianamede yer alan, Cumhuriyet gazetesiyle ilgili ekonomik olarak yapıldığı iddia edilen 9 işlemi tek tek açıklayarak çürütüyor. 9 işlemi tek  tek açıklayan Akın Atalay "Bunlara baktığımızda en hafif tabirle 'Savcı bey Cumhuriyet gazetesiyle şaka yapıyor herhalde diye düşünürsünüz" dedi.

İddianamede reklam gelirlerinin şüpheli bulunmasını ve suç unsuru olarak görülmesini tek tek raporlarla kaynaklarını açıklayan Akın Atalay "Gazetenin muhabirine ödediği maaştan bile terör suçu çıkaran zihniyet  (savcı) terör örgütü üyeliğinden yargılanıyor ve her ay devletten maaş alıyor..."                        

(Soruşturmayı açan savcının “FETÖ” den yargılanmasını kastediyor)

Güncelleme 16.40

Duruşma verilen 1 saatlik aranın ardından yeniden başlıyor

Güncelleme 14.20

Akın Atalay: "Nadir Nadi sizden önce gazeteye müdahale eden apoletlilere haddini bildirdi. Biz de taviz vermeyiz, bedelini öderiz.”

Akın Atalay"Gazetelerin içeriğini ve yayın politikasını denetlemek savcıların görevi de değildir, haddi de değildir”

Akın Atalay "Biz havuz medyası gibi ahlaken batmadık. 25 yılık tüm bilançoları sunuyorum. Havuz medyası böyle şeffaf olsa görürüz fonlayanları"

Güncelleme 13. 20

Cumhuriyet Vakfı başkanı Akın Atalay savunmasına başladı.

Atalay "Soruşturmamızı yapan Savcı Murat İnam hakkında FETÖ üyeliğinden iki müebbet hapisle açılan dava sürüyor; ama hala görevde" dedi.

Atalay, "Yayın politikasında laiklik ilkesi bulunan kadim bir gazeteye FETÖ suçlaması yapan Savcı, FETÖ'den sanık. Cumhuriyet'in boyun eğeceğini, ödün vereceğini düşünenler varsa yanılıyorlar.Bizi baskıyla korkutamazlar.Devlet içinde yuvalanmış çetelerle gazetenin ilişkisi yoktur" diye konuştu.

(çizimler Tarık Tolunay)


Güncelleme 13.00

Duruşmaya 10 dakika ara verildi.

Güncelleme 12.15

Adliye önünde yayın yapan TRT Haber'e Cumhuriyet davasına destek amacıyla gelenler  ellerinde tuttukları pankartlarla tepki gösterdi. Kamera karşısındaki TRT muhabirinin arkasına geçen yurttaşlar ellerindeki Ahmet Şık fotoğrafını ve "Gazetecilere Özgürlük" yazan dövizleri gösterdi.

Güncelleme 12.00

Kadri Gürsel savunmasını beraat talebiyle bitirdi. Heyet kendisine yayın danışmanlığı ile ilgili sorular soruyor.

Gürsel şöyle konuştu:

"İddianamede şahsıma “ Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmamakla Birlikte Örgüte Yardım Etmek ” suçu isnat ediliyor. İddia makamı bu isnadı üç temel suçlama üzerinden yöneltiyor.

Birincisi, ByLock kullanıcısı 92 şüpheli şahıs ve haklarında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünden dolayı soruşturma bulunan 21 kişi ile iletişim kaydımın olduğudur.

İkincisi, Cumhuriyet gazetesi Yayın Danışmanı olup Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.’de birinci derecede imza yetkisine sahip olduğum ve Cumhuriyet’te yaşandığı iddia edilen radikal yayın politikası değişikliğinden, FETÖ/PDY ve PKK/KCK örgütlerinin manipülatif amaçlarına hizmet eder tarzda yayın yapılmasından sorumlu olduğumdur.

Üçüncüsü de, 12 Temmuz 2016’da Cumhuriyet’te yayımlanan “ Erdoğan Babamız Olmak İstiyor ” başlıklı köşe yazısını kaleme alarak “ açıkça ve doğrudan Cumhurbaşkanı’nın şahsını hedef alarak Türkiye’de otoriter bir rejim bulunduğu algısını yaratmaya ” çalıştığımdır.

Bu iddiaların tamamı gerçek dışıdır."

Gürsel "Cumhuriyet’e karşı operasyon, benim de tutuklanarak yazamaz ve konuşamaz, velhasıl gazetecilik yapamaz hale getirilmem için bir fırsat olarak kullanıldı ve bu, birilerinin aklına son anda geldi" ifadelerini kullandı.

"AKP'NİN CEMAATLE ORTAKLIĞINI DEŞİFRE ETTİM, BUGÜN ÖNGÖRÜLERİM GERÇEKLEŞTİ"

Gürsel, "Mevcut iktidarın, geçmişte bu grupla sürdürdüğü fiili koalisyon ortaklığını teşhir ettim ve bu meşum işbirliğinin ülkeye vereceği zararı öngördüm. O zamanki adıyla cemaatin, iktidardan aldığı güç ve destek sayesinde kurduğu komploların sonucunda AKP’nin de bu ittifakın kurbanı olabileceğini çeşitli vesilelerle ifade ettim. Çok sayıda yazım, konuşmam ve TV programlarında söylediklerim bunu kanıtlar. Bütün öngörülerim gerçekleşti. Her şey arşivlerdedir." dedi

Kadri Gürsel'in savunması başladı.

Güncelleme 11.40

Gazetenin avukatı Abbas Yalçın gazetecilerin 30 gün neyle suclandığını bilmeden gözaltında tutulduğunu,  hatırlatarak, Evinizden de alınsanız, ayağınızla da gitseniz delilleri karartma iddiasıyla tutuklanıyorsunuz” dedi.

Dava sürecindeki hukuksuzluklara dikkat çeken Yalçın, "Bu davada ne hak ne hukuk ne de adalet var" diye konuştu.

Murat Sabuncu savunmasını, savunma metninin içinde bulunduğu evraklara jandarma el koyduğu için yarın yapacak.

Mahkeme iddianemenin özetini okumaya hazırlanıyor. İddianameden sonra SEGBİS sistemiyle savunmalara geçileceği söylendi.



Güncelleme 10.50

Duruşmada kimlik tespitine başlandı.

Gazetecilere hangi cezaevinde kalıyorsunuz? Mesleğiniz nedir? gibi sorular soruldu.

 Turhan Günay "sabıkanız var mı?" sorusuna "Valla gazetecilik suçundan" yanıtını verdi.
 

Jandarma Kadri Gürsel'in oğluna sarılmasına izin vermedi.

Çağlayan Adliyesi'ne duruşmayı izlemek için gelen çok sayıda kişi duruşma salonuna girmek için mücadele veriyor.

Güncelleme 10.00

Basın açıklamasının ardından gazetecilere özgürlük talebiyle adliye önüne getirilen balonlar havaya uçuruldu

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Bu iddianamenin için aynen bu balon gibi bomboştur" diyerek elinde bulunan balonu patlattı.

Güncelleme 09.30

Çağlayan Adliyesi önünde yoğun bir katılım ile basın açıklamaları yapılıyor

Güncelleme 08.30

Milletvekilleri, sendika temsilcileri, siyasi parti üyeleri HAZİRAN ve uluslararası basın meslek örgütü ve medya kuruluşu davayı takip etmek için Çağlayan Adliyesinde.

Gazetenin Şişli'deki binasının önünde toplanan bir grup da Çağlayan Adliyesi'ne doğru yürüyüşe geçti.