Çanakkale’de 2 bin yıllık biberon bulundu

Çanakkale’de 2 bin yıllık biberon bulundu

Çanakkale’de Helenistik dönemin en önemli liman kentlerinden Parion’da yapılan kazılarda, bir bebek mezarında 2.000 yıllık biberon bulundu.

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion’da yapılan kazılarda 2.000 yıllık biberon bulundu.

Parion Antik Kenti kazı heyeti üyesi ve Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Kasaoğlu, yaptığı açıklamada, antik kentte 2017 dönemi kazılarının devam ettiğini söyledi.

Çalışmaları Parion Antik Kenti’nin tamamını kapsayacak şekilde yaptıklarını anlatan Kasapoğlu, kazılarda çok önemli olarak saydıkları, 2.000 yıllık bir biberon buldukların belirtti.

Kasapoğlu, bebek mezarında ortaya çıkarılan biberonun tek kulplu ve emzik ağızlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bu biberonlar, antik çağda Roma döneminde, günümüzden 2.000 yıl önce bebeklerin mama yemeleri ya da süt emmeleri için kullanılan malzemeler. Bunlar pişmiş topraktan yapılmış, daha sonra fırınlanarak kullanıma hazır hale getirilen malzemeler. Bunlara önceki yıllarda bazı bebek mezarlarında da rastladık. Özellikle erken Roma döneminde bu biberonlara bölgede rastlamak mümkün. Bazı bebek mezarlarına ölü hediyesi olarak da bırakılabiliyor bunlar. Bu bebeğin ölmeden önce günlük hayatında kullanılan malzemelerden biri oluyor.”

Kasapoğlu, 50-100 mililitre arası hacme sahip biberonlara, Helenistik dönemden itibaren kullanılan türlere rastlayabildiklerini söyledi.

Bunların çeşitli örneklerinin olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, “Bizim bugüne kadar ortaya çıkardıklarımız genelde erken Roma dönemine ait biberonlar. Çok küçük bir emzik ağzına sahip. Bir bebeğin ondan her hangi bir sıvıyı ya da mamayı içebilmesi düzeyde yapılmış ürünler. Bunların tamamı pişmiş topraktan yapılmış. Kil ıslakken kalıba basılarak şekillendiriliyor, daha sonra pişiriliyor ve kullanıma hazır hale getiriliyor.” ifadesini kullandı.(AA)

PARİON ANTİK KENTİ

Prion’un ismi ilk kez Herodotos’da geçmiştir. Pers Kralı Dareios İskit seferine çıkışında (MÖ 513-512) Parionlu’lar da onun yanında sefere katıldılar. Atina-Sparta savaşında da Atina’nın yanında yer aldılar, Amkibiades’in komutasındaki donanma MÖ 410 da Parion’un limanında toplandı. Büyük İskender, Pers zaferinden sonra burasını kendisine bağlamış, onun ölümünden sonra da Trakya Kralı Lysimachos MÖ 302 de Parion’u kendi yönetimine almıştır. MÖ 241’de ise Bergama krallığına bağlanan kent Attalos’lar zamanında büyük bir imar faaliyeti görmüştür. Bergama Kralı III. Attalos’un varis bırakmadan ölümü üzerine Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır.

DAHA FAZLA