Can Yücel'in 1965 seçiminde TİP adına yaptığı propaganda konuşması yayınlandı

Can Yücel'in 1965 seçiminde TİP adına yaptığı propaganda konuşması yayınlandı

Şair Can Yücel'in 1965 seçiminde TİP adına radyoda yaptığı propaganda konuşması TÜSTAV tarafından yayınlandı.

Türkiye Sosyal Tarih Araştırmalar Vakfı (TÜSTAV); 1965 Genel Seçimi'nde Türkiye İşçi Partisi (TİP) adına radyoda şair Can Yücel tarafından yapılan propaganda konuşmasını yayınladı. 

"O OYLAR SİZE EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, PIRIL PIRIL BİR GELECEK KAZANDIRACAK"

Can Yücel, TİP'in eşitlik ve özgürlük anlayışını aktardığı konuşmasının bir bölümünde şu ifadeleri kullanılıyor:

"Analar, babalar, kardeşler, sandık başlarına giderken çocuklarınızı, kardeşlerinizi de yanınızda götürün. Götürün ki görsünler İşçi Partisine oy verdiğinizi. Çünkü o oylardır ki çocuklarınıza, kardeşlerinize sütü ile mamasıyla, yuvasıyla, çiçek bahçesi, çocuk bahçesiyle, doktoru, denizi, güneşiyle, renkli oyuncakları, gül gibi okulları, güpgüzel kitapları, yiğit öğretmenleri ve haktan yana olduğu için mutlu ana babalarıyla zengin ve dopdolu bir çocukluk sağlayacak ve yine çocuklarınıza, kardeşlerinize aydınlık bir gelecek, iş, sosyal adalet, toprak, ekmek, güven, eşitlik, özgürlük, insan onuru ve pırıl pırıl bir hayat kazandıracaktır.

"KÖYLÜYE TOPRAK, HERKESE İŞ"

Yeter ki gönlünüz ve kafanız doğru yolda ve oylarınız İşçi Partisinden olsun ve yeter ki, yurttaşlarım, gazanız mübarek olsun. Türkiye İşçi Partisi’nin işareti, tırtıklı kirtişli bir teker, yâni bir çark ve üstünde eğik duran bir başaktır. İçinde de iki satır yazı vardır. Köylüye toprak, herkese iş!".

TÜSTAV, Can Yücel'in konuşmasının bir bölümü yayınlanırken, konuşmanın tamamına erişmek isteyenlerin arşiv bölümüne başvurları gerektiğini duyurdu. 

SOSYALİSTLER İLK DEFA MECLİSE GİRMİŞTİ

1965 yılında gerçekleştirilen seçimde TİP büyük bir başarı göstererek 15 milletvekiliyle TBMM'de kendine yer bulmuştu. TİP'in bu başarısıyla sosyalistler ilk defa TBMM'ye girmişti.