Çalışanlara yönelik getirilen bireysel emeklilik sisteminin fonu da Varlık Fonu'na aktarılacak

Çalışanlara yönelik getirilen bireysel emeklilik sisteminin fonu da Varlık Fonu'na aktarılacak

Çok sayıda kamu kurumunun gelirinin aktarıldığı Varlık Fonu'na, çalışanlara yönelik getirilen zorunlu bireysel emeklilik sisteminin gelirinin de aktarılacağı belirtiliyor.

'Paralel hazine' olarak nitelendirilen ve kamu denetiminden bağımsız işleyecek Varlık Fonu'na yönelik tepkiler sürerken, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren çalışanlara yönelik getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonunun da Varlık Fonu'na aktarılacağı belirtiliyor. 

Savunma Sanayii Fonu’ndan 3 milyar liralık kaynağın aktarıldığı Varlık Fonu'na, işsizlik sigortası ve BES fonunun da aktarılacağını belirten Habertürk'ten Rahim Ak'ın analizinde şu ifadeler yer alıyor:

İŞSİZLİK VE BES FONU VARLIK FONU'NDA KULLANILACAK

"Varlık Fonu’nda üst düzey ekonomi yetkililerinin söylemlerinin tersine kanun gerekçesinin üç ayrı yerinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarının kullanılacağına işaret ediliyor. Fon’un kuruluş gerekçesinde Varlık Fonu’nun kamu kaynakları ve çeşitli fonlardan aktarmalarla oluşturulacağı daha sonra kendi kaynaklarını oluşturacağı ifade ediliyor. Şimdiye kadar Savunma Sanayii Fonu’ndan kaynak aktarımı yapılan fona en az bir fondan daha kaynak aktarılacak. İlk akla gelenler ise İşsizlik Sigortası ve BES fonları. Varlık Fonu’nda BES ve otomatik BES fonlarına işeret edilen en net bölüm kamu otoritesi olarak oldukça büyük ve çeşitli varlık portföyüne sahip olduğu belirtildikten sonra ‘Ayrıca verilen teşvikler ile büyüyen bir fon pazarı bulunmaktadır’ denilerek BES fonlarının sistemin başarısı için kullanılabileceği kaydediliyor.

YURT DIŞI ÖRNEĞİ BES ÜZERİNDEN

BES’e açık açık işeret edilen bir başka bölüm ulusal varlık fonlarının dünyadaki örnekleriyle varılan sonuç. Bu sonuca göre yurtdışında BES fonlarında biriken kaynak varlık fonu aracılığı ile ekonomiye kazandırılıyor. Kamusal fonlar ile BES fonları konsolide edilerek uzun vadeli yatırım stratejilerinde kullanılıyor ve böylece büyümeye katkı sağlanıyor. Merkez Bankası ile de koordinasyon sağlanarak finansal istikrar gözetiliyor. Ayrıca kamunun fazla fonlarının bankalardan ve diğer alanlardan çekilip uzun vadeli projeleri destekleyeceği belirtilerek finansal sistemde köklü değişimin önünün açılması hedefleniyor."

DAHA FAZLA