Büyük Valide Han esnafı: Trambolin gibi zıplaya zıplaya kubbeyi deldiler

Büyük Valide Han esnafı: Trambolin gibi zıplaya zıplaya kubbeyi deldiler

Büyük Valide Han esnafı şikayet etti: "Yıllarca trambolin gibi zıplaya zıplaya kubbelerimizi deldiler."

İstanbul Eminönü'nde bulunan Büyük Valide Han'da önceki gün bir yurttaş korkuluksuz merdivenlerden düşerek hayatını kaybetti. Tarihi handa dolaşan 55 yaşındaki İbrahim Hakkı Umut, alt kattaki depoya inen merdivenleri fark etmedi ve takılarak düştü. 20 dakika sonra fark edilen Umut, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

KORKULUK YOK, BASAMAKLAR AŞINMIŞ

Gazete Habertürk'ten Can  Mete'nin aktardığına göre, yurttaşın hayatını kaybettiği depo girişi yaklaşık bir metre genişliğinde olmasına rağmen çevresinde korkuluk ya da bariyer benzeri bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Hanın iç avlusunda bulunan dükkanların tamamının alt katı depo olarak kullanılıyor ve hemen hepsi güvenlik önleminden yoksun. Hanın ikinci katına çıkan iki merdivende de korkuluk bulunmuyor. Üstelik zamanla aşınan basamaklar nedeniyle ayakta durmak bile zorlaşmış durumda. Girintili çıkıntılı zemin, kırık dökük kolon ve kemerler aracılığıyla deforme olmuş, delinmiş kubbelerle birleşiyor. Hanın birçok noktasında kubbelerde delikler mevcut.

KABLOLAR ORTALIKTA DURUYOR

Hanın ikinci katında bulunan dükkanlara elektrik sağlayan kablolar ortalıkta duruyor. Han koridorlarının üst kısmındaki salkım saçak kablolar büyük tehlike oluşturuyor.

‘TRAMBOLİN DEĞİL KUBBE’

Yurttaşlar ve esnaf da hanın durumundan şikâyetçi. Yaklaşık 40 senedir handa dükkan sahibi olduğunu belirten esnaf hanın durumu hakkında “Yıllarca trambolin gibi zıplaya zıplaya kubbelerimizi deldiler. Şimdi her yağmurda çatılar akıyor. Giderlerimiz tıkalı. Zemin bozuk, çay getirip götüren çocuklar bile günde iki kez düşmeden gidip gelemiyor. Defalarca girişimde bulunmamıza rağmen çivi dahi çakılmadı” diye konuştu. Yurttaşlar ise şikayetlerini şöyle dile getirdi: “Hanı akşamları gezmek imkânsız. Aydınlatma sıfır. Avlu otopark gibi adım atmak ne mümkün. Kapalıçarşı ne kadar kıymetliyse Valide Han da o kadar kıymetli. Acilen restore edilmeli.”

HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Haziran 2016’da ‘Çatıya çıkma yasağı’ koydu. Fakat bu yasak pek işe yaramadı. Kubbe 30 Aralık 2017’de Boğaz’a karşı zıplayıp fotoğraf çektirmek isteyenler ve reklam çekimi yapan ekipler yüzünden çöktü.

Çökmenin ardından çatı kapatıldı ve tadilat başlayacağı açıklandı fakat o gün bugündür hiçbir çalışma yapılmadı.

DAHA FAZLA