Büyük markaların sularında plastik maddeler bulundu

Büyük markaların sularında plastik maddeler bulundu

İçme suyu markalarına yapılan testlerde plastik parçacıklar bulunduğu ortaya çıktı.

Büyük markaların şişe sularında yapılan testler, hemen hemen hepsinde plastik parçacıklar bulunduğunu ortaya koydu.

'İNSAN SAÇINDAN DAHA KALIN'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Dokuz farklı ülkeden 250 plastik su şişesinin incelendiği araştırma sonucunda her bir litre suda ortalama 10 plastik parçacığının bulunduğu, her birinin de insan saçından daha kalın olduğu anlaşıldı.

Şişe sular, Fredonia'daki New York Devlet Üniversitesi'nde incelendi.

Araştırmaya katılan üniversitenin kimya profesörü Sherri Mason, "Peş peşe her şişede, her markada plastik bulduk" dedi. Mason, "Bu, herhangi bir markayı doğrudan suçlama amaçlı değil, araştırma plastiğin her yere tesir ettiğini gösteriyor. Plastik toplumumuzun her yerine yayılan bir madde ve sularımızı da istila ediyor. Bunlar her gün tükettiğimiz en temel ürünler" diye konuştu.

Mikroplastik olarak bilinen küçük plastik parçalarını yutmanın sağlığa zarar verdiğine dair henüz bir kanıt yok ancak olası etkilerine dair bilimsel çalışmalar sürüyor.

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin Prof Mason, "Felaket değil ama sayı olarak bakarsak kaygı verici" dedi.

'MİKROPLASTİKLERLE İLGİLİ YÖNETMELİK YOK'

Araştırmada incelenen şişe su markaları ise ürünlerinin güvenlik ve kalite standartlarına uyduğunu iddia ederek, mikroplastiklerle ilgili yönetmelik olmadığını ve suların test edilmesi için standart yöntemler kullanılmadığını kaydetti.

Bu testler, şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul ediliyor.

Araştırmada 11 farklı küresel ve ulusal şişe su markası test edildi. Bu şişeler, nüfus olarak yüksek ve şişe su tüketiminin de nispeten fazla olduğu ülkelerden alındı.

DAHA FAZLA