‘Burun’ geri döndü…

‘Burun’ geri döndü…

Yekta Kopan’ın yazdığı, Kübalı Alex Pelayo’nun resimlediği "Burun" kitabına bir kardeş geldi: "Burun Tatilde".

Marsık Kitap tarafından 2009 yılında basılan Burun’la ilk tanıştığımda kızım 5-6 aylıktı. Basmakalıp çizimlerle dolu çocuk kitaplarının yanında farklı renkleriyle ışıldıyordu kitap.  Alelacele inceleyip aldığım kitabın çizimleri ikna olmamda önemli bir etken oldu. Öykülerini severek okuduğum Yekta Kopan’ın yazmış olması da son noktayı koydu.  

Aradan yaklaşık 7 yıl geçti. O kadar çok okuyup, o kadar fazla dokunduk ve resimlerini o kadar çok inceledik ki ilk aldığım kitap artık okunmayacak durumda. Şu an kütüphanemizde yer alan ilk aldığımız kitap değil. 

Burunlar Ne İster?

Maceranın ilk kitabında Ali’yle ve son derece eğlenceli ailesiyle tanışıyoruz.

“Ali sabah uyandığında, burnunun yerinde olmadığını fark etti. Yani yüzünün tam ortasında. Peki, ama nerede olabilirdi?”

Son derece fantastik cümlelerle başlıyor kitap. Burnuna bakmaya çalışırken şaşı olan Ali’nin yakın plan çizimiyle.

Ali ilk olarak en yakın çevresine bakınıyor burnunu bulmak için. Odasındaki çeşitli eşyaların arasına.

Eşyalarını bulamadıklarında çocuklar ilk kime sorar? Elbette annelerine. Ali de öyle yapıyor. Annesine burnunu bulamadığını söylüyor. Annesi bu gerçeküstü soru karşısında burnun işlevlerine ilişkin ilk bilgiyi gayet gerçekçi bir biçimde veriyor ve buzdolabına bakmasını söylüyor.

Ali, tüm aile bireylerine sırasıyla sorduğu, burnunun nerede olduğu sorusuna; bir burnun ne işe yarayacağına ilişkin çok çarpıcı cevaplar alıyor.

Çok basit izlenimi veren bir öykü.  Fakat özellikle de bir çocukla birlikte okunduğunda anlıyorsunuz ki o kadar da basit değil.

Birkaç hafta önce Can Çocuk Yayın Koordinatörü İpek Şoran; Uğur Altun, Elif Deneç, Sedat Girgin, Gökçe İrten, İpek Konak, Mert Tugen ve Burcu Yılmaz’la “Metinde Kuş Geçince Çizer de Kuş mu Çizer?” adlı bir çalışma yapmıştı. (Ayrıntılarına [i] buradan ulaşabilirsiniz.)

Kitap resimleme ve çocuk kitabı illüstrasyonları konusunda oldukça ufuk açıcı olan metni okuduğumda aklıma Burun kitabı ve çizeri Alex Pelayo geldi. Alex Pelayo’nun çizimleri, metindeki kuş yerine bazen solucan, kimi zaman ejderha çizilebileceğini çok yaratıcı bir şekilde gösteriyor bize.

“Kızarmışburun Ailesi”

Burun serisinin ikinci kitabı Burun Tatilde de yine ilk öykü gibi Yekta Kopan ve Alex Pelayo imzasını taşıyor. Yine incelikle örülü espriler, didaktizme kaçmayan öğreticilik…

İlk kitapta “Burunlar ne ister?” sorusuna yanıt aramıştık. Burun Tatilde de ise “Deniz tatilinde neler yapılır ve güneşten nasıl korunulur?” sorularını yanıtlıyoruz. Yine sıra dışı çizimler, sıra dışı ayrıntılarla.

Burun kitaplarını okul öncesi çocuklarınıza okurken çok keyif alacağınızı, mutlu zaman geçireceğinizi garanti ederim.

Okula başladıklarındaysa kendileri okuyacaklar, resimlerde sizin göremediğiniz ayrıntıları daha rahat bulacaklar.

İyi okumalar. Kitapla, aklın aydınlığıyla kalın.


KÜNYE:Burun / Burun Tatilde, Yekta Kopan, Resimleyen: Alex Pelayo, Marsık Kitap, 2009/2017, 24 sayfa / 24 sayfa.

 

[i] http://manifold.press/metinde-kus-gecince-cizer-de-kus-mu-cizer

DAHA FAZLA