Bulgaristan'da halk sandık başında: Seçimlere Türkiye ile yaşanan kriz damga vurdu

Bulgaristan'da halk sandık başında: Seçimlere Türkiye ile yaşanan kriz damga vurdu

Bulgaristan'da halk, 4 yıl içerisinde üçüncü kez hükümeti seçmek için sandık başına gitti. Seçim öncesinde Türkiye'nin seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle iki ülke arasında kriz yaşandı.

Bulgaristan'da yaklaşık 7 milyon milyon seçmen, dört yıl içerisinde üçüncü kez hükümeti seçmek için sandık başına gitti. Oy kullanma işlemlerine sabah 07.00'da başlandı ve 20.00'a kadar sürecek.

Seçimlerde Bulgaristan'da 12 binden fazla noktada oy verilebilecek. Bulgaristan vatandaşları için 35'i Türkiye'de olmak üzere 70 ülkede 371 noktada sandık bulunuyor.

Eski başbakan Boiko Borisov'un merkez sağ partisi GERB ile Sosyalist Parti, anketlere göre kafa kafaya gidiyor. Seçimlerde 240 sandalyeli meclis için 13 siyasi parti ve 9 ittifak yarışıyor. 

SEÇİM ÖNCESİNDE TÜRKİYE İLE KRİZ

Bulgaristan'da Türklerin kurduğu ve ülkenin üçüncü büyük partisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile HÖH'e karşı AKP'nin desteğiyle kurulan ve adını Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar kelimelerinin Bulgarca ilk harflerinin birleşiminden alan DOST da seçim yarışında yer alıyor. 

[ih2]

Bulgaristan yönetimi HÖH'e karşı kurulan DOST ile Türkiye'nin seçimlere müdahale etmeye çalıştığını ve bazı yerelliklerde din görevlileri aracılığıyla kamuoyunu etkilemeye çalıştığını savunuyor. 

Türkiye'nin seçimlere yönelik müdahalesine karşı çıkan Bulgar yönetimi büyükelçisi ülkeden çekerken, bazı AKP'li yetkililerin de ülkeye girişine yasak koymuştu.