Bugüne kadar görüntülenmiş en uzak yıldız: İkarus

Bugüne kadar görüntülenmiş en uzak yıldız: İkarus

Görüntülenen yeni yıldız, bilim dünyasında heyecan yarattı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Hubble Teleskobu, uzay gözlemleri sırasında Dünya’dan 9 milyar ışık yılı uzaktaki bir yıldızı görüntüledi.

NASA araştırmacılarının uzayın derinliklerindeki bir patlamayı incelerken, tesadüfen ortaya çıkan özel bir optik etkiyle kayda almayı başardıkları mavi dev yıldız, bugüne dek görüntülenen en uzak yıldız oldu.

Yeni keşfedilen yıldıza, Yunan mitolojisinde balmumundan yapılmış kanatlarıyla uçarken Güneş’e yaklaştıkça kanatları eriyen kahramandan ilhamla “İkarus” adı verildi.

İkarus, “kütle çekimsel mercekleme” denilen, uzay derinlerinde optik gözlemler yaparken ön plandaki galaksi ve galaksi öbeklerindeki kütle çekiminin ışığı kırması ve bükmesiyle geri plandaki uzayda bulunan galaksiler ve gök cisimleri için büyüteç etkisi sayesinde görüntülendi.

EN YAKIN YILDIZDAN 100 KAT UZAKTA

Araştırmaya önderlik eden NASA astronotu ve uçuş mühendisi Scott Kelly, “İlk defa tekil bir yıldızın büyüteç etkisiyle ortaya çıktığını görüyoruz. Derinlerde müstakil galaksilerin ortaya çıktığını görüyoruz, ama bu tek yıldız, süpernova patlamaları dışında görebildiğimiz en yakın tek yıldızdan 100 kat daha uzakta bulunuyor.” dedi.

Kelly, önce yeni yıldızın süpernova olma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını ama yaptıkları incelemelerde ışığın bir patlamada olduğu gibi kaynağına doğru artmadığını, büyüteç etkisiyle dışa doğru gelişen sabit bir kaynak olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

DAHA FAZLA