Bu kez yasak patronlara: OHAL süresinde iflas erteleme yasak

Bu kez yasak patronlara: OHAL süresinde iflas erteleme yasak

Hükümet, dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararname ile son yıllarda hızla artan iflas erteleme taleplerini de Olağanüstü hal süresince (OHAL) süresince yasakladı.

Darbe girişimin ardından, 3 ay süreyle ilan edilen OHAL kapsamında, dün Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmündeki kararnameden sermaye dünyasını yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Kararnameye göre, Türkiye'de iflas erteleme talepleri OHAL uygulaması süresince yasaklandı. OHAL  süresince iflas erteleme talepleri mahkemeler tarafından da reddedilecek.

İcra İflas Yasası’nın 179. maddesi, iflas ertelemelerinin temelini oluşturuyor.  Bu maddeye göre, sermaye şirketleri ile kooperatiflerin borçlarının aktifinden fazla olduğu beyan edilip, bu mahkemece onanırsa bu yapılar için iflas kararı verilebiliyor. Ancak yine bu kişiler, şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebiliyor. Mahkeme projeyi ciddi ve inandırıcı bulursa, iflasın ertelenmesine karar veriliyor. 

İflas erteleme verildiğinde, borçluyla ilgili hiçbir takip yapılamıyor. Hatta daha önce başlamış takipler duruyor. Bu da şirketlere, 2 yıllık bir zaman kazandırıyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise OHAL kararının ardından "Türkiye'nin bu durumdan güçlenen bir demokrasi, daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi ve yatırım iklimiyle çıkacağına inanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA