Bu da oldu: Diyanet ile TÜBİTAK birlikte ayı ve gökyüzünü gözlemleyecek

Bu da oldu: Diyanet ile TÜBİTAK birlikte ayı ve gökyüzünü gözlemleyecek

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, imzalanan protokolle her ramazan ayında yaşanan imsak tartışmasının ortadan kalkacağını söyledi.

Proje kapsamında Diyanet’in “fıkıh alimleri “ ve “astronomi uzmanları”, TÜBİTAK’ın astronomi hocaları, üniversite hocalarının çalışma yürüteceği bilgisi verildi.

“TEREDDÜTÜMÜZ OLDUĞUNDAN DEĞİL”

Görmez çalışmadaki amacın, “Diyanet İşleri Başkanlığının sahip olduğu verilerden, bilgilerden ve bugüne kadar ortaya koyduğu uygulamalardan zerre kadar bir tereddüde sahip olduğundan değil”, bilakis İslam dünyasında oluşan tereddütleri ortadan kaldırmak için olduğunu” söyledi.

Hedeflerinin imsak tartışmasını ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Görmez, “2016 yılında Hicri Takvim Birliği Kongresi yapıldı. Bütün İslam dünyasının hem astronomi alimleri, hem fıkıh alimleri bir araya geldi, fakat buna rağmen bir sonraki bayramda ihtilaf devam etti. İşte bütün bu ihtilafları ortadan kaldırmak için sahip olduğumuz verileri, bilimsel verileri, yaptığımız bilimsel gözlemleri dünyadaki bütün kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz, bundan sonra herkes bu vakitleri, bu gözlemleri bizzat kendi cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun” diye konuştu.

“BİLİMİN VERİLERİ DİNİN ESASLARIYLA BÜTÜNLEŞECEK”

Çalışmanın bu tartışmayı ortadan kaldıracağını söyleyen Görmez, “ Otel teraslarından imsak vaktini tespit eden kardeşlerimiz de böylece inşallah bundan böyle bilimin verilerini dinin esaslarıyla nasıl bütünleşerek ortaya konulduğunu görecekler ve bu tartışmalar tamamen ortadan kalkmış olacak diye umut ediyorum” dedi.

“Din ile bilimin asla bir araya gelemeyeceği, haşa dinin dogmalardan ibaret olduğu, bilimle yan yana gelemeyeceği bu yüzyılın en büyük yanlışlarından bir tanesidir” iddiasında bulunan Görmez, “Aslında bu çalışma sembolik olarak bu düşüncenin de yanlışlarını ortaya koyan bir çalışma olacaktır” ifadelerini kullandı.