BTK, Dink davasında mahkemenin istediği bilgileri vermedi

BTK, Dink davasında mahkemenin istediği bilgileri vermedi

Hrant Dink cinayeti davasının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 66'ncı duruşmasında BTK, mahkemeye bilgi göndermedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Aralık 2107’de BTK'dan, Hrant Dink’in adına kayıtlı cep telefonu, Agos Gazetesi ve Beyaz Adam Kitabevi’nin kullandığı telefonlarla ilgili herhangi bir dinleme kararının olup olmadığı, dinleme yapıldıysa dinleme kararının hangi kurum tarafından, hangi tarihte alındığının kendilerine bildirilmesini istedi.

Ancak BTK, davanın bugün (1 Şubat) görülen 66. duruşmasında, mahkemenin istediği bilgileri göndermedi. BTK, istenilen bilgilerin mahkemenin yaptığı yargılama dosyasının kapsamında olmadığını iddia etti.

'KİŞİ VEYA NUMARA HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPAMAYIZ'

Agos'un aktardığına göre; BTK’nın mahkemeye gönderdiği cevap yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Belirtilen mevzuat hükümleri gereğince Başkanlık’ta gerçekleştirilen işlemler mevzuata uygun bir soruşturma ve kovuşturma kapsamında Hakim veya Cumhuriyet Savcısı tarafından gönderilen kararlar çerçevesinde yapılmakta olup, Hakim ve Cumhuriyet Savcısı’nın kararları çerçevesinde gerçekleştirilen işlemler ilgili ceza soruşturması kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle ilgili Mahkeme veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına sadece kendi dosyaları kapsamında bilgilendirme yapılabileceği, kendine ait olmayan bir dosya kapsamında yahut herhangi bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında olmayan kişi veya numara hakkında bilgilendirme yapılamayacağı değerlendirilmektedir.”

Dink ailesi avukatları, istenilen bilgi ve belgelerin yargılamanın konusu olduğu gerekçesiyle mahkemeden BTK’ya yeniden yazı yazılarak istenilen bilgilerin gönderilmesini talep edecek.

İSTİHBARAT YILLARCA DİNK'İ İZLEMİŞ

Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama kapsamında Hrant Dink’le ilgili bilgi toplamaya devam ediyor. Hrant Dink’in öldürülmesiyle sonuçlanan süreçte, Dink’in izlenip izlenmediği, Emniyet ve bazı kurumlarında Dink hakkında ne gibi bilgilerin bulunup bulunmadığını araştırıyor. Dava başlamadan yapılan soruşturma sırasında Hrant Dink’in yıllarca Emniyet İstihbarat Kurumları tarafından izlendiği, Agos Gazetesi’nin de takip altında olduğu ortaya çıkmıştı.