BSH'de işçi 'rekor kırdı', ödülü işsizlik oldu

BSH'de işçi 'rekor kırdı', ödülü işsizlik oldu

Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan BSH fabrikasındaki işçiler kadro beklerken işten çıkarıldı.

Aynı kompleks içinde Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisi olan BSH fabrikası, bu yıl üretim rekorları kırarken yıl sonuna gelindiğinde işçi kıyımına başladı. Daha önce kadro sözü verilen ancak işten çıkarılan sözleşmeli işçiler, “Kemiklerimiz sızlayana kadar çalıştık. Ama mendil gibi kullanılıp atılıyoruz” dedi. Fabrikada örgütlü Türk Metal, işten çıkarmalara ses çıkarmazken, işçiler hem patrona hem de sendikacılara tepkili.

Evrensel'den Tuncay Sağıroğlu'nun haberine göre, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikada çalışan 7 bin işçinin yaklaşık 2 bin 500’ü sözleşmeli olarak çalışıyor. Her sene üretim planına göre ocak ayından sonra sözleşmeli işçi alan BSH, üretim planını gerçekleştirdiğinde bu işçilerin önemli bir kesimini işten atıyor, küçük bir kesimini ise kadroya alıyordu. Bu yıl BSH işçilere kadro sözü vermesine rağmen sözünü tutmadı.

“İşe girip sözleşme yaptıktan sonra bizi eğitime aldılar. Eğitimlerde bu sene kadroya geçme şansınız daha büyük. İyi çalışır, devamsızlık, rapor almazsanız şansınız artar denildi. Hastalanmamıza rağmen rapor almadık. Devamsızlık yapmadık. Her denileni yaptık” diyen sözleşmeli çalışan bir işçi, tepkisini şöyle dile getirdi: “Ama yine de mendil gibi kullanılıp işten atılıyoruz.” 

'DEPOLARDA YER BULAMIYORDUK'

BSH, bu sene üretim ve cirolarında yaşanan artışı, işçileri daha hızlı ve uzun süreli çalışma ile gerçekleştirdi. Lojistik kısmında çalışan bir işçi “Bu sene her senekinden farklıydı. Depolarda adım atacak yer yoktu. Yeni depolar kurulmasına rağmen mal koyacak yer bulamıyorduk” diyerek üretimdeki artışa dikkat çekti.

İşçilerde ise üretim yoğunluğundan dolayı bu sene ya sözleşmelerinin uzatılacağı ya da kadroya geçecekleri beklentileri yüksekti. Fabrika yönetiminden de bu yönde beklentiler körüklendi. Hatta eylül-ekim ayında sözleşmesi biten işçilerin çoğunluğunun sözleşmeleri aralık ayına kadar uzatılmıştı. “Biz kadro beklerken işimizden olduk” diyen bir işçi şöyle konuştu: “Bir yıl boyunca kemiklerimiz sızlayana kadar çalıştık. Ama üretim rekorları kırmamıza rağmen işler azalınca hemen kapı dışarı ediliyoruz. Bantların bazıları iki vardiyaya düşürülecek. Asıl toplu çıkış aralık ayının başından itibaren başlayacak.”

'TÜRK METAL AYNI TÜRK METAL'

Türk Metal’in “Hem sözleşmeli çalışanların sayısını azaltacağız hem de MESS sözleşmelerinde tarihi sözleşme yapacağız” diyerek işçiler içinde beklenti oluşturduğuna dikkat çeken işçiler, işten atılmalar devam ederken işçilerin üyesi olduğu Türk Metal Sendikasından ses çıkmadığını söyledi. Sözleşmeli işçilerin kadroya geçeceği beklentisinde Türk Metal’in söylemlerinin etkili olduğunu belirten işçiler “Türk Metal aynı Türk Metal. Bize söz verdiler ama işten atılma başlayınca hiç sesleri çıkmıyor” diye tepki gösterdi.