Brezilyalı sosyalist Marielle Franco öldürüldü

Brezilyalı sosyalist Marielle Franco öldürüldü

Brezilyalı feminist, LGBTİ+ ve insan hakları aktivisti Marielle Franco iki gün önce siyasi bir suikastte öldürüldü.

Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL) üyesi Marielle Franco 38 yaşında arabasına açılan ateş sonucunda politik bir cinayetle yaşamını yitirdi. Marielle solcu, feminist, siyah ve lezbiyendi, korkusuz bir LGBTİ+ ve insan hakları savunucusuydu. Kendisinin de büyüdüğü, Rio de Janeiro’da nüfusun dörtte birini oluşturan favelalarda yaşayan ezilen, yoksul halkın sesi olmuştu.

Marielle Franco polis şiddetine karşı mücadele ediyordu ve öldürülmeden önce yoksul halkın yaşadığı favelalarda polisin aşırı güç kullanmasını eleştiren açıklamalar yapmıştı.

'BİR ADIM BİLE GERİ ATMAYACAĞIZ'

14 Mart günü aracının içindeyken şoförü Anderson Pedro Gomez’le birlikte başka bir araçtaki iki kişinin silahlı saldırısı sonucu öldürüldü, araçta arka koltukta bulunan gazeteci yaralandı.

Ölümünün ardından ülke çapında binlerce insan Marielle Franco için sokaklara döküldü. Feministler, sendikalar, sol partiler ve favelaların yoksul sakinlerinin katıldığı protestolarda, kitle attığı sloganlarda “Bir adım bile geri atmayacağız” dedi.

POLİSİN İŞLEDİĞİ CİNAYETLERİ ELEŞTİRİYORDU

Eyalet yetkililerinin açıkladığı rakamlara göre Ocak ayında Rio’da 154 kişi polis tarafından öldürüldü. Marielle Franco’nun Twitter’daki son paylaşımlarından biri polis şiddetine dikkat çekiyordu. Marielle Twitter’a “Bir gencin öldürüldüğü, polise atfedilebilecek bir başka cinayet daha.. Matheus Melo öldürüldüğünde kiliseden çıkıyordu. Bu savaşın sona ermesi için daha kaç kişi ölmek zorunda?” yazmıştı.

NY Times ve The Guardian’dan çeviren ve derleyen: Tuba Engel 

Kaynak: Çatlak Zemin - https://catlakzemin.com/brezilyali-feminist-insan-haklari-aktivisti-marielle-franco-suikastte-yasamini-yitirdi/