Brezilya devlet başkanına yolsuzluk soruşturması

Brezilya devlet başkanına yolsuzluk soruşturması

Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi yolsuzluk yapmakla suçlanan Devlet Başkanı Michel Temer ile ilgili soruşturma başlatılmasını kararlaştırdı.

Dış Haberler

Brezilya ulusal basınında yer alan haberlere göre, hakkında limanlarla ilgili imzaladığı kararnamelerde yolsuzluk yapma suçlaması bulunan Devlet Başkanı Michel Temer ile ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma, Brezilya Cumhuriyet Başsavcısı Rodrigo Janot’un talebi üzerine Federal Yüksek Mahkeme tarafından başlatıldı. Temer’in, geçtiğimiz mayıs ayında imzaladığı kararname ile Santos limanını işleten Rodrimar şirketine fayda sağlayarak "yolsuzluk ve para aklama" suçlarını işlediğini iddia ediliyor.

Başsavcı Rodrigo Janot, Temer’in eski danışmanı ve eski milletvekili Rodrigo Rocha Loures'un federal polis tarafından dinlenen telefon konuşmaları sonrası Federal Yüksek Mahkeme'den soruşturma açılması talebinde bulunmuştu. Elde edilen telefon kayıtlarına göre, Loures'un, Cumhurbaşkanlığı Yasal Düzenlemelerden Sorumlu Sekreter Yardımcısı Gustavo do Vale Rocha’yı arayarak, Temer’in imzalayacağı kararnameye, 1993 yılından önce limanları işleten firmalara imtiyaz sağlayacak bir ekleme yapılmasını istediği belirtiliyor. 

MECLİS'İN İZİN VERMESİ GEREKİYOR

Brezilya devlet hukukuna göre, şimdiki aşamada avukatlar ve savcılık yetkilileri şahitleri dinleyecek ve delil toplayacak. Bu sürecin sonunda başsavcılık suçlamada bulunup bulunmayacağına karar verecek. Suçlama yapıldığı takdirde Başkan Temer'e karşı dava açılabilmesi için Meclis'ten onay çıkması gerekiyor.

Michel Temer, bütçede usulsüzlük yapmak suçlamasıyla geçtiğimiz yıl görevden alınan Dilma Rousseff'in yerine devlet başkanlığı görevine getirilmişti.