Bozdağ: Teklifle sorumsuz cumhurbaşkanı sorumlu olacak

Bozdağ: Teklifle sorumsuz cumhurbaşkanı sorumlu olacak

Adalet Bakanı Bozdağ, ‘Başkanlık Sistemi’ni içeren Anayasa değişikliği teklifi için, "Bu teklif sorumsuz cumhurbaşkanını sorumlu yapacak” iddiasında bulundu. Adalet Bakanlığı yapan Bozdağ, hukukçuların yargı bağımsızlığını sonlandıracağını belirterek sert şekilde tepki gösterdikleri değişikliklerin yargıyı bağımsızlaştıracağını savundu.

Adalet Bakanı Bozdağ, ‘Başkanlık Sistemi’ni içeren Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Bu teklif sorumsuz cumhurbaşkanını sorumlu yapacak” iddiasında bulundu.

Bakan Bozdağ, baroların tepki gösterdiği teklifin hukuk devletini ise güçlendireceğini öne sürdü.

BOZDAĞ: BUNDAN ÖNCE ÇEKİLEN PEK ÇOK SORUNA ÇÖZÜM BULUNDU

Anayasa değişikliği görüşmeleri esnasında Genel Kurul’da açıklamalarda bulunan Bozdağ, teklifle yürütmeye dönük operasyonların son bulacağını şu sözlerle ifade etti:

"Siyasi istikrar, güçlü yasama, güçlü iktidar, etkin yasama denetimi ve Türkiye'nin çift başlı yürütmeden, çift meşruiyet tartışmalarından ve yürütmeye dönük pek çok hukuk dışı operasyonlardan bundan önceki çektiği pek çok soruna çözüm bulan bir tekliftir."

HUKUKÇULARIN TEPKİ GÖSTERDİĞİ DEĞİŞİKLİĞE BOZDAĞ ‘YARGI BAĞIMSIZLIĞI’ DEDİ

Adalet Bakanı Bozdağ, baroların, egemenliğin tek elde toplanıldığı belirtilerek karşı çıkılmasını istediği ve yargı bağımsızlığını hedef aldığını haykırdığı Anayasa değişikliği teklifinin, “hukuk devletini güçlendirdiğini” iddia etti.

Değişiklik teklifinin esas öznesi olan Cumhurbaşkanına ilişkin de konuşan Bozdağ, ‘hiç kimsenin bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasada olmayan bir yetkiyi kullandığını ifade edemeyeceğini’ savundu.

Bekir Bozdağ’ın barodan çıkarılması için başvuru

"SORUMSUZ CUMHURBAŞKANINDAN SORUMLU CUMHURBAŞKANINA GEÇİŞ"

Bozdağ, milletvekilleri, bakanlar, başbakan, belediye ve il genel meclisi üyeleri, TBMM başkanının hem partili olduğunu hem de bağımsız ve tarafsız görev yapabildiğini söyleyerek, bu görevlilerin bütün milletin başbakanı, bakanı, belediye başkanı olabildiğini ancak cumhurbaşkanına geldiğinde "Bu olmaz" demenin açık bir çifte standart olacağını kaydetti. Teklifle ‘sorumsuz’ olan Cumhurbaşkanının sorumlu olacağını savunan Bozdağ, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı sorumluluklarına gelince esasında bu teklifin en önemli yönlerinden biri şu anda siyaseten sorumsuz olan cumhurbaşkanına siyasal sorumluluk getirmektir.”