Bozdağ, Danıştay'ın 'ilahiyat' kararına tepki gösterdi

Bozdağ, Danıştay'ın 'ilahiyat' kararına tepki gösterdi

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Danıştay'ın ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanamayacağına kararına tepki göstererek, "İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz” dedi.

Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampusu içerisindeki Zeliha Akpınar Camii’nin temel atma törenine katılan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Danıştay’ın ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanamayacağına yönelik kararını hedef aldı.

'MAHKEMENİN İŞİ Mİ BU!'

"İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz" yargı kararını tanımadıklarını açıkça ilan eden Bozdağ şunları söyledi:

YASAYLA DÜZENLERİZ

Danıştay’da İdari Dava Daireler Kurulu, ilahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olmasını engelleyen bir karar verdi. Mahkemenin işi mi bu! Kimin öğretmen olacağına Danıştay karar veremez, idare mahkemeleri karar veremez. Yasayla düzenlenebilir. Ya da idari takdir hakkı yasanın verdiği yetkilerle idare bunu düzenleyebilir. Eğer bir ülkede kimin ne olacağına mahkemeler karar vermeye kalkarsa orada hukuk devletinden bahsedemeyiz. Maalesef Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yerindelik denetimi yapmış, yetkisini aşarak müdahale etmemesi gereken bir alana hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiştir.

BU HAKSIZLIĞI ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Danıştay yerindelik denetimi yapmıştır ama Anayasa’ya göre yerindelik denetimi yapamaz. Onun için ilahiyat fakültelerinin mezun ve öğrencilerine şunu ifade etmek isterim: Bu konuda ilahiyat mezunlarının öğretmenlik hakkının elinden alınmasına izin vermeyiz. Bu konudaki değişiklik neyse bunu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konu Başbakanımızla Milli Eğitim Bakanımızla istişare edilmiştir. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir yasal düzenlemeyi yapacağız. Bu haksızlığı ortadan kaldıracağız.

'MAHKEMLERİN KARARLARI KABUL EDİLEMEZ'

Hükümet Sözcüsü Bozdağ ayrıca din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu tutulamayacağına yönelik mahkeme kararlarını da eleştirdi. Mahkemelerin kararlarını kabul etmeyeceklerini ilan eden Bzodağ şu ifadeleri kullandı:

İstanbul’da bir idare mahkemesi hem de oybirliğiyle ‘Din eğitimi dersine insanlar mecbur edilemez’ diyor. Buradan söylüyorum, mahkemenin belli ki hâkimleri din eğitimi ve din öğretimi arasındaki farkı bilmiyor. Belli ki kullandıkları bilirkişiler de bu konudaki farkı bilmiyor. Türkiye’de ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen derslerin hiçbiri din eğitimi dersi değildir. Din ve ahlak kültürüne dair bilgiler verilmektedir. Yapılan bir öğretimdir, eğitim değildir. Maalesef mahkemelerde bazı hâkimler bu öğretimi eğitim yerine ikame etmeyi hem de mahkeme kararıyla başarmışlardır. Ama bu kabul edilemez bir durumdur.